Belgen die een mooi reserve bij elkaar gespaard hebben, zitten met een probleem. Het spaarboekje brengt al een paar jaar weinig tot niets meer op, kasbons zijn niet meer te vinden en overheidsobligaties geven een negatieve rente. “Het ziet er ook niet naar uit dat hier snel verandering in zal komen”, zegt Ben Granjé, Afgevaardigde Bestuurder bij de Vlaamse Federatie van Beleggers.
Ben Granjé
Afgevaardigde Bestuurder
Vlaamse Federatie van Beleggers
“Voor jongeren onder de 40 jaar stelt dit (luxe)probleem zich wat minder. Op die leeftijd ben je vaak nog gericht op het afbetalen van een hypotheek, de opvoeding van je kinderen en hobby’s allerhande. Na verloop van tijd laten de wijzigende omstandigheden het wel toe om te sparen: het huis is afbetaald, de kinderen zijn zelfstandig, men gaat op pensioen en kan over een mooie som uit pensioensparen of de groepsverzekering beschikken of men ontvangt een erfenis van de vorige generatie.”
Angst voor het risico
“Jongeren van boven de 65 denken niet snel aan beleggen: ze vrezen het risico, hebben te weinig tijd of denken dat beleggen alleen voor de rijken is. De Vlaamse Federatie van Beleggers heeft echter goed nieuws: de kans is groot dat u nog twintig jaar of meer kan genieten van het leven. Een dergelijke tijdshorizon laat wel enig risico toe, en vooral: iedereen kan beleggen, met elk budget! Dat is ons motto. Beleggen op de beurs heeft veel voordelen, en we helpen u graag om deze te ontdekken.
Het belangrijkste advies dat we je willen meegeven, is dat je de kosten moet beperken.
Allereerst is er het rendement. Natuurlijk zijn er schommelingen, maar bij de zogenaamd veilige instrumenten zoals het spaarboekje heb je gegarandeerd verlies, terwijl je bij beleggen op zijn minst een mooie kans op winst hebt. Begin natuurlijk niet zomaar om blind aandelen te kopen. Praat erover met een adviseur, maar ook met je medebeleggers: VFB biedt een klankbord, gedeelde ervaring én opleiding. Zorg voor een spreiding in de tijd en over sectoren. Kies best een Fonds, ETF of Holding, terwijl je ondertussen leert om goede aandelen te herkennen. Onze voorbeeldportefeuille toont dat Belgische holdings de basis van een mooie belegging kunnen vormen, zoals onze leden je zullen vertellen.”
Beperk de kosten
“Het belangrijkste advies dat we je willen meegeven, is dat je de kosten moet beperken. Koop geen instrumenten waar 3% of meer instapkosten moeten betaald worden, die een hoge jaarlijkse beheersvergoeding vragen en dan ook nog een uitstapkost. Zo hou je geen rendement over. Kies voor lage kosten, een goede spreiding en beleg volgens uw noden en doelen. Start met een beeld van hoe je leven eruit moet zien de komende jaren, en vul met dat doel voor ogen je risicoprofiel in.
Als je een plan hebt gemaakt, is het tijd om te starten. Beleggen heeft vele voordelen, niet in het minst de vele nieuwe vrienden die je opwachten bij VFB. Kom eens kijken op onze website, bezoek een Trefpunt, volg een lezing of ga in gesprek met de CEO van een Belgische onderneming. Zoek je nog een kerstcadeau? Profiteer voor jezelf en je omgeving van een mooi eindejaarsaanbod: twee maanden gratis extra bij een jaarlidmaatschap van 60 euro.”
Sparen versus beleggen
Stel dat je 100.000 euro reserve hebt, en een horizon van twintig jaar. Op een spaarboekje met 1% interest heb je na twintig jaar nog 121.000 euro als nominaal bedrag. De koopkracht daarvan is veel lager. Beleg je op de beurs met een rendement van bijvoorbeeld 5% voor een relatief veilige portfolio, geeft dat na twintig jaar een bedrag van 265.000 euro. Laat je de dividenden uitbetalen om je pensioen aan te vullen, dan kan je in gunstige omstandigheden het kapitaal behouden terwijl je geniet.