Een doordachte financiële planning is interessant voor zowel gepensioneerden als voor alle vermogende personen die nog beroepsactief zijn. “Als algemene regel geldt dat hoe vroeger je ermee begint, hoe meer rendement je er kan uithalen.” Dat zegt Diederik Vandendriessche, vennoot bij Pareto.
Tekst: Joris Hendrickx
“Voor een optimaal resultaat is het cruciaal dat we bij financiële planning steeds alle deelgebieden op elkaar afstemmen: inkomstenbronnen, spaarvermogen, pensioenopbouw, beleggingen, successieplanning, enz. Als je immers bij een bepaalde stap geen rekening houdt met andere deelgebieden, riskeer je om daar op lange termijn toch een negatieve impact op te hebben. Hierdoor is het mogelijk dat je dan twintig jaar later nog oplossingen moet zoeken voor fouten die je initieel hebt gemaakt.”
“Een goed overzicht en een doordachte algemene strategie vermijden problemen en garanderen een optimaal eindresultaat. In dat kader is het uiteraard erg belangrijk dat wij als financiële planners dicht bij jou als klant staan en dus goed op de hoogte zijn van jouw specifieke situatie. Daarom vertrekken we steeds vanuit een grondige analyse die uiteindelijk leidt tot een oplossing op maat.”
Je begint best al preventief met successieplanning vanaf het moment dat je een bepaald vermogen hebt. Diezelfde motivatie geldt voor fiscale optimalisatie.
Potentieel rendement benutten
“We merken vaak dat mensen pas vanaf de pensioenleeftijd beginnen na te denken over successieplanning. Natuurlijk is het dan nog niet helemaal te laat, maar eigenlijk heeft successieplanning niets met leeftijd te maken. Je begint er best gewoon al preventief mee vanaf het moment dat je een bepaald vermogen hebt. Ook al ben je dan nog maar 40 jaar. Je weet nu eenmaal nooit wat er kan gebeuren. Maar uiteraard geldt diezelfde motivatie ook voor fiscale optimalisatie.”
“Door er al mee te beginnen vanaf het moment dat je een vermogen hebt, zorg je ervoor dat je er over een veel langere periode je voordeel uit kan halen. Doe je het pas na twintig of dertig jaar, dan heb je eigenlijk al die tijd en al dat potentieel rendement weggegooid. Over een lange periode maakt dat qua opbouw van extra vermogen een immens verschil. Ook al gaat het soms slechts over enkele procenten.
Voor elke leeftijd en elk statuut
“Onze klanten hebben diverse statuten en bevinden zich in allerlei verschillende situaties. Financiële planning is dus zeker niet enkel interessant voor ondernemers. Ook mensen die in dienstverband werken, slagen er vaak in om een mooi vermogen bij elkaar te sparen. Soms hebben we ook klanten die een aanzienlijk bedrag hebben geërfd en daar dan zoveel mogelijk willen uithalen. Iedereen met een vermogen heeft baat bij een doordachte financiële planning.”