Skip to main content
Home » 50+ » Autofocale lens maakt komaf met nadelen voor mensen met ver- en bijziendheid
Sponsored

Een Belgische start-up ontwikkelde een autofocale bril die komaf maakt met de ongemakken van een multifocale bril door gemakkelijk en snel te schakelen tussen ver en dichtbij kijken. Jelle De Smet, CTO van Morrow Eyewear, legt uit.

Jelle De Smet.

“Mensen die een bril dragen om ver te kunnen kijken, zullen vanaf een bepaalde leeftijd vaak ook een correctie nodig hebben om dichtbij scherp te kunnen kijken. Tot nu toe werd dat doorgaans opgelost met een multifocale bril waarbij twee sterktes in elkaar overvloeien. Helaas gaan zo’n lenzen gepaard met grote vervormingen en een sterke vernauwing van je gezichtsveld. Dat is uiteraard niet aangenaam, maar in specifieke situaties kan het zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Zo zal je bij het autorijden niet meer scherp kunnen zien in je zijspiegels, tenzij je je hoofd er recht op richt. Bij het aflopen van een trap zal je deze onder je zien ‘zwemmen’ en wazig zien, met het risico dat je je mistrapt en valt.”

Autofocale lens biedt oplossing

“Om daar een antwoord op te bieden, hebben wij een autofocale lens ontwikkeld waarmee je makkelijk kan schakelen tussen een ‘ver’ en ‘dichtbij’ stand. Concreet gaat het om een folie die gevuld is met een speciale vloeistof. Door die vloeistof onder een elektrische spanning te zetten, verandert de brekingsindex. Zo komen we dus tot een lens die je kan aan- en uitzetten. Hierdoor vallen de vervormingen grotendeels weg en krijg je dus een veel aangenamer zicht. Dat laat je toe om terug op een normale manier auto te rijden, te wandelen, een trap af te dalen, te koken, te werken, te golfen, enz.”

Dankzij onze autofocale bril vallen de vervormingen van multifocale lenzen grotendeels weg en krijg je een veel aangenamer zicht.

Gepatenteerde technologie

“Morrow Eyewear is opgericht in 2016 en bouwt voort op mijn doctoraatsonderzoek aan de UGent en imec waaruit deze gepatenteerde technologie ontstond. In de daaropvolgende jaren hebben we ook een brilmontuur ontworpen waar we de lens in konden integreren en hebben we een productieproces opgezet. Vorig jaar lanceerden we een beperkte hoeveelheid van onze brillen op de markt om op basis van de eerste feedback binnenkort verdere verbeteringen te kunnen doorvoeren.”

“In de nabije toekomst zullen we ons gamma uitbreiden naar de enorme markt van de computerbrillen. Bij ons eerste model zit de autofocale lens immers onderaan het brilglas, terwijl die voor een computergebruiker in het verzicht moet worden geplaatst. Dat brengt echter hogere noden mee op vlak van optische kwaliteit, wat ook meteen een belangrijke motivatie is voor ons om onze technologie nog verder te optimaliseren. Bovendien zullen we in 2023 uitbreiden naar het buitenland.

Next article