Ga je binnenkort bouwen of verbouwen? Dan houd je best rekening met de trends en evoluties binnen de bouwsector in België. Kwestie van slim te investeren, een toekomstproof resultaat neer te zetten en te genieten van een maximaal comfort. Bouwinfo.be zet enkele belangrijke trends voor jou op een rij, een selectie door medezaakvoerder Tom Vercauteren.
1
Van nieuwbouw naar renovatie
Het is een veelvoorkomend dilemma bij wie een eigen stek wil: renoveren of bouwen? Tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor renovatie. Een belangrijke reden is het kostenplaatje van nieuwbouw. Een nieuwbouwwoning is anno 2021 voor veel (jonge) gezinnen financieel niet haalbaar. De diverse premies maken renoveren extra aantrekkelijk, al zijn er wel voorwaarden om rekening mee te houden.
2
Doe-het-zelven
Wat betreft nieuwbouw zien we dat een groot deel van de woningen die de laatste jaren zijn gebouwd, er kwamen via projectontwikkelaars. Vaak wordt zo’n nieuwbouwwoning door de jaren heen uitgebreid of aangepast met het oog op meer comfort, een lager energieverbruik, enz. Om de kosten te drukken, steken we steeds vaker zelf de handen uit de mouwen. Daarbij komen doe-het-zelfpakketten van pas, want daarmee kan je ook als leek aan de slag.
3
Slopen en heropbouwen
Veel woningen in België zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere optie is dan renoveren. Men spreekt ook van vernieuwbouw: men sloopt een verouderde woning om ze te vervangen door een energie-efficiënte nieuwbouw. Een interessante piste, aangezien bouwgrond alsmaar duurder en schaarser wordt. Bovendien wordt heropbouw gestimuleerd door de overheid. Er zijn twee grote steunmaatregelen: het verlaagd btw-tarief van 6% (heel België) en de sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro (enkel Vlaanderen). Let wel, de premie is niet cumuleerbaar met het btw-tarief van 6%.
4
BEN-bouwen
Deze trend is eigenlijk een must. Sinds dit jaar moet elke woning gebouwd worden volgens de nieuwe BEN-normen. Die gelden trouwens over heel Europa. BEN staat voor Bijna-EnergieNeutraal. De bouwschil moet perfect geïsoleerd en afgedicht zijn. Verder moeten de geïnstalleerde systemen hernieuwbare energie opwekken. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Dat is goed voor het milieu en je budget.
5
Circulair bouwen en verbouwen
Circulair bouwen is een van de meest efficiënte manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. De term is nog niet gekend bij het brede publiek, maar daar komt vast snel verandering in. Opdat je alvast mee bent: circulair bouwen komt voort uit de circulaire economie, waar het draait om een slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen, waardoor die oneindig hergebruikt kunnen worden. Op die manier beperken we de grondstoffenschaarste en zorgen we voor minder CO2-uitstoot.