Skip to main content
Home » Summer Vibes » Stap binnen in een wereld van geschiedenis en schoonheid
Summer Vibes

Stap binnen in een wereld van geschiedenis en schoonheid

In samenwerking met
In samenwerking met

Wil je deze vakantie proeven van onroerend erfgoed in Vlaanderen? Zoek je nog een toffe activiteit voor je kinderen of wil je zelf iets bijleren? Bezoek dan één van de kastelen of andere historische plekken van Herita en laat je meeslepen door de boeiende verhalen ter plekke.

Matthias Francken

Directeur Herita

Met veertien erfgoedplekken in Vlaanderen is Herita een belangrijke speler bij de restauratie en het onderhoud van onroerend erfgoed. “Wij zijn een stichting die historische monumenten bewaart voor de volgende generaties”, zegt directeur Matthias Francken. “We zetten deze schitterende, maar kwetsbare monumenten open voor het publiek. Zo kan jong en oud ze op een laagdrempelige manier ontdekken.” 

We zorgen ervoor dat iedereen, zowel de meerwaardezoeker als gezinnen, ons erfgoed op zijn manier kan beleven.

Voor ieder wat wils 

Op elke plek sta je oog in oog met een stukje geschiedenis. “Denk aan het kasteel van Laarne, waar zes heksen werden berecht, de Abdij van Herkenrode, waar de abdissen een bloeiend bedrijf uitbouwden of de Ho€ amer in Antwerpen, die de brandende ambitie van de rijke 18de eeuwse burgerij belichaamt. We zorgen ervoor dat iedereen, zowel de meerwaardezoeker als gezinnen, dit erfgoed op zijn manier kan beleven. We organiseren expo’s, rondleidingen, zoektochten, enz. Maar het zijn ook gewoon fijne plekken om te vertoeven, vaak in een mooie omgeving”, klinkt het. 

Zomerse activiteiten 

Speciaal voor de zomer worden er bovendien heel wat leuke activiteiten georganiseerd. “Horst in de steigers is een must-see: je beklimt de stellingen van het kasteel en kan de restauratie volgen van op de eerste rij. In het Sint-Janshospitaal in Damme, ons Erfgoedlab, stelt Carl De Keyzer tentoon en in Antwerpen neemt een nieuwe audiogids je mee door de salons, balzaal en slaapkamers van het Paleis op de Meir tijdens de expo ‘Paleis te koop’. In het kasteel van Heers of het Braemhuis zijn er interessante rondleidingen en op het abdijdomein van Herkenrode kan je wandelen, fietsen en zelfs kajakken.”

Wij zijn een stichting die historische monumenten bewaart voor de volgende generaties en openstelt voor het publiek.

Steun 

“Herita hoopt in de toekomst nog meer monumenten te kunnen restaureren en open te stellen”, besluit Francken. “Iedereen kan daarbij helpen door onze vzw te steunen. Dat kan bijvoorbeeld als vrijwilliger, donateur of lid. Als National Trust van Vlaanderen werkt Herita met National Trusts wereldwijd. Onze leden mogen daardoor gratis binnen op onze eigen locaties én in meer dan duizend monumenten in het buitenland.”

Next article