Home » Wonen » De schoonheid van imperfectie
Wonen

De schoonheid van imperfectie

Terug naar de natuur met duurzame en ruwe materialen, een keuze voor het functionele meubel en leve de imperfectie. Dat zijn de trends die volgens interieurarchitecte Anouk Taeymans onze woning in 2019 helemaal hip maken.

Een opvallende trend is de terugkeer naar de natuur. Planten hadden onze woonplek al omgetoverd tot een jungle, maar nu nemen we ook afscheid van de witte, strakke interieurs. Minimalisme behoort tot het verleden. Door het gebruik van een natuurlijk kleurenpallet halen we warmte en geborgenheid in huis: denk maar aan kleuren als zachtgrijs, perzikkleurig roze en zelfs beige – ook op je keuken- of badkamermeubels. Combineer ze met accentmuren en accessoires in currygeel, messing of goud en je bent mee. Zelfs zwart is mogelijk, wanneer je het als contrastkleur met bijvoorbeeld roze gebruikt.

Echt en duurzaam

Aandacht voor ecologische keuzes zien we op veel vlakken in onze samenleving. Ook in ons interieur keert de trend naar duurzaamheid terug. We kiezen voor echte materialen zoals hout, marmer of leem. Ruwheid en texturen: daar gaat het om. Kunststof, plastic en namaak verdwijnen in de vuilnisbak. Ook bij de keuze van verf zoeken we naar milieuvriendelijke en gezondere materialen. Heel populair is StucDeco,  een dun laagje kalk met een kleurstof die versteent. Hierdoor krijg je een ruwe beton- of steenlook die in badkamers een mooi effect geeft én bovendien waterdicht is. Ook kalkverf is in omdat je er een mooi, wolkachtig-effect mee kan creëren.

Welkom wabi-sabi

Gelukkig: het interieur hoeft niet meer perfect te zijn. Puurheid en onvolmaaktheid mogen op de voorgrond treden. Dat betekent dat er eens een scheur in een materiaal mag zitten, een vlek op mag blijven of een werkblad of vloer er na een tijdje verweerd uit mag zien. Net die imperfectie geeft de materialen karakter. Gebakken potten met scheurtjes, hout met nerven, zichtbare korrels in tegels… al die details maken van je interieur een warme plek om in te leven. Weg met afgelikte woonkamers, welkom wabi-sabi of de schoonheid van imperfectie.

Multifunctioneel

Ook multifunctionele meubels zijn weer helemaal in. Steeds meer mensen wonen in de stad op kleinere oppervlaktes en moeten zo noodgedwongen anders met ruimte omgaan. De woonkamer wordt een thuiswerkplek, slaapkamers hebben een open badkamer of dressing en meubels kunnen in een handomdraai een nieuwe functie krijgen.

Next article