Skip to main content
Home » Vrouwen » OPINIE: De brandende vagina van Nora
Vrouwen

OPINIE: De brandende vagina van Nora

Caroline Commenne

Menopauzeconsulent en zaakvoerster

How2Balance

Nora’s vagina stond telkens in brand na de zo gewenste en gekoesterde seks met haar partner. Het zalfje dat de huisarts in een haast voorschreef was niet meer of minder dan een druppel op een hete plaat. Nora voelde zich niet erkend en herkend terwijl het toch zo moeilijk viel om hierover te praten. Dan maar geen seks meer……

Waarover gaat dit nu in feite echt?

Nora en haar partner worden geconfronteerd met de waarheid, of beter nog, de zwaarheid: De zo frequent voorkomende en even frequent gebanaliseerde vaginale atrofie. En dan ook nog jammer genoeg onvoldoende gediagnosticeerd. Enerzijds omdat deze problematiek te weinig aangebracht wordt door vrouwen, anderzijds als ze aangebracht wordt veelal geminimaliseerd en zelfs ontkend wordt tijdens het bezoek aan de arts. Wat het probleem dan opnieuw in de taboesfeer duwt.

Juist hier komt de menopauzeconsulent in het verhaal. Laat me eerst nog even duiden.

Door het tekort aan oestrogeen bij Nora tijdens de menopauze ontstaat een verdunning, verdroging of ontsteking van de vaginawand. Dit zorgt voor een zeer frequente chronische aandoening gekend als vaginale atrofie. Ongemakken worden snel opgemerkt en Nora vertelt dit niet direct aan haar partner. Nora heeft last van irritaties, kleine scheurtjes, kloofjes op de huid op of rond de schaamlippen die verschirikkelijk kunnen branden. Er is geen vlotte leuke vrijpartij meer. Bovendien krijgt Nora urinaire problemen zoals incontinentie en terugkerende urineweginfecties.

Voor de partners die dit lezen, pak uw Nora bij de arm en plan samen een bezoek aan de menopauzeconsulent. Uw relatie zal u dankbaar zijn.

De pre/post menopauze is een periode waar heel wat klachten naar boven komen. Zo ook bij Nora, die correct wil geïnformeerd worden over de oorzaak en hoe ze te behandelen. De fysieke klachten van Nora zoals warmteopwellingen, nachtelijk zweten, aanvallen van hartkloppingen, gewrichtspijnen, vergeetachtigheid, slapeloosheid blijven en krijgen een psychologische weerslag zoals ongeïnteresseerd zijn, prikkelbaarheid, angsten, depressieve stemmingen, huilbuien, conflicten met partner. De klassieke behandelingen met antidepressiva en/of angstremmers bieden bij Nora jammer genoeg geen soelaas. Waardoor een Nora nog dieper wegzakt in ellende.

Herken je zichzelf in het verhaal van Nora en zoek je graag een oplossing? Neem contact op met een menopauzeconsulent. Daar bestaan geen taboes en wordt alles bespreekbaar. De consulent luistert, overlegt, stelt concrete oplossingen voor en geeft de warme zorg op maat.

Voor de partners die dit lezen, pak uw Nora bij de arm en plan samen een bezoek aan de menopauzeconsulent. Uw relatie zal u dankbaar zijn.

Next article