Home » Vrouw & Kind » Combinatie diabetes-zwangerschap: nauwe opvolging vereist
Gezondheid

Combinatie diabetes-zwangerschap: nauwe opvolging vereist

Sihame Amsalkhir

Verantwoordelijke Diabeteseducatie

AZ Jan Portaels – Vilvoorde

De combinatie van diabetes en zwangerschap zorgt voor heel wat risico’s. Daarom is het belangrijk dat deze patiëntes nauw worden opgevolgd en een vertrouwensrelatie kunnen hebben met hun zorgverleners.

Wat is zwangerschapsdiabetes precies?

“Zwangerschapsdiabetes ontstaat meestal tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap. Vanaf de diagnose tot het einde van de zwangerschap worden deze patiënten nauw opgevolgd. Eerst wordt gestart met aangepaste voeding in combinatie met een intensieve glucosecontrole. Die controle gebeurt maar liefst zeven keer per dag (voor de maaltijd, een uur na de maaltijd en voor het slapengaan). Indien blijkt dat aangepaste voeding niet voldoende helpt, dan dient men bijkomend insuline te injecteren.”

Wat met diabetespatiëntes die zwanger willen worden?

“Zij moeten dit zo snel mogelijk melden bij de endocrinoloog. Het is immers cruciaal dat hun suikerspiegel van bij het begin heel goed geregeld en opgevolgd wordt om het risico op een miskraam, malformaties en/of een te zware baby te minimaliseren. Zo’n baby gaat immers gepaard met een moeilijke bevalling en vaak zelfs een keizersnede. En dat kan zowel voor moeder als voor kind erg gevaarlijk zijn. Bij het begin van de zwangerschap worden bovendien de organen gevormd. Is de suiker op dat moment nog niet goed onder controle, dan kunnen daar fouten ontstaan.”

Of het nu gaat om een diabetespatiënte die zwanger wil worden of zwangerschapsdiabetes, de impact is altijd enorm.

“Het spreekt dus voor zich dat diabetespatiënten met een kinderwens een lange en intensieve begeleiding krijgen met onder andere een tweewekelijkse consultatie. Door hormonale veranderingen zal in het begin van de zwangerschap hun suiker eerder te laag liggen, terwijl deze tegen het einde van de zwangerschap net te hoog ligt. Dat betekent dat de therapie geleidelijk aan moet worden aangepast in functie van de hormonale veranderingen die het gevolg zijn van de zwangerschap.”

Welke impact heeft dit op hun dagelijkse leven?

“Of het nu gaat om een diabetespatiënte die zwanger wil worden of zwangerschapsdiabetes, de impact is altijd enorm. De meeste vrouwen werken, dus het is allesbehalve simpel om dan ook nog eens heel wat tijd vrij te maken voor de opvolging, consultaties, insuline injecties,… Bovendien moeten ze meerdere keren per dag gezond eten en daarbij hun koolhydraten tellen. Het is immers belangrijk dat ze tegelijk hun suiker onder controle houden én voldoende voeding binnenkrijgen zodat hun baby kan groeien. Gewoon minder eten is dus absoluut uit den boze.”

Next article