Home » Vrouw & Kind » 10 dingen die ze je niet vertellen wanneer je een baby krijgt
Familie

10 dingen die ze je niet vertellen wanneer je een baby krijgt

Over krampjes, doorslapen en opvoeden krijg je dat eerste jaar tips zat, maar wie heeft er eigenlijk tips voor jou? Journaliste Rien de Mey ging op gesprek bij allerlei experten en vroeg hen naar hun allerbeste adviezen voor nieuwbakken moeders. Het resultaat bundelde ze in een boek…

1 – Niet elk maandverband is kraamverband

In de kraamkliniek krijg je vlak na de bevalling kraamverbanden ter grootte van een eenpersoonsmatras in je onderbroek gestopt. Wil je na een paar dagen overstappen op een dunner en iets subtieler verband, pluk dan niet zomaar lukraak een pak uit het winkelrek. Elke Notebaert, vroedvrouw bij De Wolk: “Maandverbanden met een ultra-absorberend laagje bevatten chemische stoffen die je gevoelige onderkant kunnen irriteren: koop enkel verband met een zacht katoenen laagje eroverheen.”

2 – Je kan (net als je baby) een ochtendmens worden

Baby’s houden doorgaans niet zo veel rekening met jouw bioritme. Ben jij eerder een avondmens en duwt je baby je in een vervroegd ritme? Dan kan je proberen om jullie biologische klokken beter op elkaar af te stemmen. Prof. dr. Erik Franck (UA), klinisch psycholoog en slaapexpert: “Vroeg gewekt door je baby? Ga dan zo snel mogelijk samen even naar buiten. Hoe vroeger je ’s morgens daglicht opslorpt, des te sneller de productie van het slaaphormoon melatonine op gang komt. Resultaat: je zal vroeger op de avond slaperig worden. Geef je (belangrijk!) ook telkens toe aan die slaperigheid, dan beland je na een tijdje in een slaapritme dat meer lijkt op dat van een ochtendmens. En… op dat van je vroege vogel.”

3 – Een crème op basis van vitamine A-zuur kan helpen bij striemen

Bijna 90% van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap striae: het gevolg van kleine scheurtjes in het bindweefsel door een (te) snelle oprekking van de huid. Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie: “Striemen zijn niet zo gemakkelijk ‘weg te smeren’. Een crème met vitamine A-zuur (op voorschrift) kan wel verbetering geven bij beginnende striae, wanneer de strepen nog rozerood van kleur zijn. Let wel op: vitamine A mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.”

4 – Huilen is soms gewoon ontlading

Als hun baby ontroostbaar lijkt nadat ze alles al hebben geprobeerd, voelen mama’s zich soms radeloos. Nina Mouton, gezinspsycholoog: “Ze denken dat ze niet weten wat hun eigen kind nodig heeft, ze gaan twijfelen aan zichzelf als moeder. Maar soms kan je het gewoon niet oplossen. En dat is oké. Soms moet je baby gewoon eens kunnen huilen. Houd hem dan heel dicht bij je en laat het huilen liefdevol toe. Hoe ben je zelf? Als je eens goed gehuild hebt, voel jij je dan niet beter? Zorgt dat niet voor een ontlading die sterker is dan wat je ooit met woorden kon bereiken? Voor je baby is dat net zo.”

5 – Je lichaam gaf je een hint

Een zwangerschap is een examen voor je lichaam. Prof. dr. Bernard Spitz, gynaecoloog (KU Leuven): “Had je tijdens je zwangerschap last van je rug, nieren, bloeddruk,…? Dat betekent dat je ook later risico loopt op diezelfde klachten. Je kunt heel veel leren uit een zwangerschap: waarop je moet letten of waar je moet bijsturen. Ga er – ook na je bevalling – verder mee aan de slag.”

6 – Het litteken van een keizersnede geneest mooier als je het masseert

En dat kan al vanaf een maand na de ingreep. Dorien Van den Bogert, postnataal kinesist: “Wees niet bang om het litteken aan te raken. Je kine geeft je advies over de juiste massagetechnieken.”

7 – Je zwangerschapsjeans gewoon doordragen is superslim

Op zoek naar een leuke outfit voor na de bevalling? Alicia Van Belleghem, pre- en postnataal stylist (Saint Colette): “Investeer in een peplumtop of een peplumhemd: dat model zit mooi aansluitend bij de boezem en gaat meteen daaronder wat wijder. Match met je zwangerschapsjeans – a.k.a. de comfortabelste broek ooit! – en je kan zo de deur uit.”

8 – Kijk nog even uit met yoga

Sporten na de bevalling? Wacht op groen licht van je postnataal kinesist. En ga niet meteen te enthousiast aan de slag. Jennifer Cnops, personal trainer (Reset) en auteur ‘Fit en Gezond tijdens en na je zwangerschap’: “Om je voor te bereiden op de bevalling maakt je lichaam tijdens de zwangerschap hormonen aan die de ligamenten erg soepel maken. Ook na de exit van je baby blijven die nog een tijdje doorwerken. Het kan dus dat jij denkt: ‘Wow, gaat die neerwaartse hond vlotjes zeg’, maar dat je je lichaam helemaal overstrekt. Ga bij yogaoefeningen en stretchen nog niet tot het uiterste.”

9 – Er bestaat zoiets als een bevallingstrauma

… en het komt vaker voor dan je denkt: één op de tien vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch. Met een blijvende nare herinnering of soms zelfs een postnatale posttraumatische stressstoornis tot gevolg. Annick Van den Nest, psychotraumatoloog (Apeiron): “Symptomen zijn onder andere herbelevingen en nachtmerries, snel overprikkeld geraken, angstiger en sneller geïrriteerd zijn en negatieve gedachten.”

10 – Probeer eens een ander behamodel

Of je nu borstvoeding geeft of niet, de vorm van je borst verandert. Siem Devos, lingeriestylist (Bustique): “Vooral de bovenkant van de borst verliest vaak wat volume na een zwangerschap. Dan kan een voorgevormde beha met mousse openstaan. Probeer eens een niet-voorgevormde, kanten beha, of een model dat iets hoger op het borstbeen zit, zoals een balconette.”


Meer tips lees je in ‘Het is een fase. Een praktische lifestylegids voor je eerste jaar als mama’ door Rien de Mey. Uitgeverij Lannoo, 24,99 euro.
Next article