Home » Uit in België » De geheime ‘uit-tips’ van Karl Vannieuwkerke
Uit in België

De geheime ‘uit-tips’ van Karl Vannieuwkerke

Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke, sportverslaggever. Foto: Stefaan Temmerman.

“Telkens opnieuw ervaren we hoe divers en mooi ons kleine landje is”

Sportverslaggever Karl Vannieuwkerke springt in het weekend graag ook eens zelf op de fiets. Zo doet hij regelmatig nog een verrassende ontdekking in eigen streek. “Tijdens een fietsrit een authentiek cafeetje tegenkomen, dat is het helemaal voor mij”, vertelt hij enthousiast.

Je bent voor je werk vaak in het buitenland. Kan je die uitstapjes in eigen land daardoor extra appreciëren?

“Ik vind het erg leuk om beide te kunnen afwisselen. In België ondernemen we meestal korte trips van een weekend of een dag, maar soms trekken we er ook wat langer op uit. Zo zijn we deze zomer met het hele gezin in verschillende etappes van Diksmuide tot Kalmthout gefietst. Mijn oudste kinderen fietsten zelf mee terwijl Jack, die drie is, in de elektrische bakfiets zat.”

Wanneer ik kan, maak ik tijd voor een gezinsuitstap. Even zonder laptop of gsm, en aandacht geven aan elkaar. Het zijn momenten die je soms moet stelen en bewust inplannen.

Fietsen is in ieder geval een prima manier om veel te zien en te ontdekken.

“Absoluut! We hebben weer ervaren hoe divers en mooi ons kleine landje is. We zagen het landschap voortdurend veranderen, van villawijken tot bossen en van vlak naar heuvelachtig. En maakten een tussenstop in Oudenaarde bij restaurant Boef – een aanrader – en in Brakel hebben we overnacht in het Flandrien Hotel, ook een echte belevenis. De Dendervallei was prachtig, zelfs de lichte regen kon ons niet deren. Dé ontdekking van de tocht was het traject tussen Mechelen en Kalmthout: daar fietsten we bijna de hele tijd op mooie bospaden. Soms was het zelfs wat avontuurlijk, want onze app stuurde ons weleens naar onverharde wegen waar je met een zware bakfiets niet makkelijk kan rijden.”

Je woont zelf in Diksmuide, dus die streek ken je natuurlijk als je broekzak.

“Dat klopt, Diksmuide is voor ons ideaal gelegen om daguitstappen te maken. We kunnen van hier ook alle richtingen uit: naar Roeselare, de kust, Brugge,… Dicht bij huis trekken we graag naar provinciedomein IJzerboomgaard, een heel leuk uitje voor kinderen. Je vindt er prachtige wandelpaden, een duurzame speeltuin, een kinderboerderij en een brasserie in een oude hoeve. In de pluktuin verzamel je zelf aardbeien, frambozen en bloemen. Je betaalt in de ‘eerlijke brievenbus’ voor wat je hebt geplukt.

Maar het heuvelland blijft wel één van mijn favorieten. De natuur is daar zo mooi… Ik geniet vooral van de flirt met Noord-Frankrijk: je voelt overal die Franse invloed, bijvoorbeeld in de kleine cafeetjes waar je een Picon Vin Blanc kan bestellen. Onlangs zijn we nog gaan eten in herberg In De Zon in Westouter. De uitbater is een ex-wielrenner en op de kaart staan eenvoudige, eerlijke maaltijden. Een extra troef is het uitzicht vanuit de tuin op de torens van Ieper in de verte.”

Blijkbaar is er – niet toevallig – toch vaak een link met wielrennen tijdens jullie weekenduitstappen. Moet het voor jou altijd iets actiefs zijn?

“Liefst wel. Mijn vrouw en ik zijn allebei sportief en we zijn graag actief bezig in onze vrije tijd. Gewoon met de auto ergens naartoe rijden, is dus niet ons idee van een ideale uitstap, al kan het soms niet anders als we iets met ons zoontje willen doen. We genieten eigenlijk vooral van het samen buiten zijn – wandelen, fietsen, paardrijden,… Ook de zee kunnen we echt niet missen. De drukke zomermaanden vermijden we liever, maar in de andere seizoenen gaan we heel vaak lekker uitwaaien aan de Belgische kust.”

Keer je meestal terug naar dezelfde plaatsen of ontdek je graag nieuwe dingen?

“We proberen wel om nieuwe plaatsen te ontdekken. We volgen dan bijvoorbeeld de West-Vlaamse fietsroutes van Vive le Vélo. Zo kom je altijd wel een originele tussenstop tegen. Een leuke ontdekking was café De Hert in Ichtegem: een ouderwets café vol wielerprullaria aan de muur, van foto’s tot drinkbussen. De bierkaart is met de hand geschreven en het is er helemaal niet duur.”

Tijdens een wandeling of fietstocht zie je het landschap voortdurend veranderen, van villawijken tot bossen en van vlak naar heuvelachtig.

Is het najaar voor jou een goede periode voor zulke uitstappen in eigen land?

“In het najaar heb ik meer tijd dan in andere periodes van het jaar, wanneer ik word opgeslorpt door het fiets- en het voetbalseizoen. Wanneer ik kan, maak ik tijd voor een gezinsuitstap. Voor mij is dat een must om mezelf – letterlijk en figuurlijk – zuurstof te geven. Even zonder laptop of gsm, en aandacht geven aan elkaar. Het zijn momenten die je soms moet stelen en bewust inplannen.”

Heb je nog meer aanraders of tips voor uitstappen? Welke plaatsen moeten we zeker eens bezoeken?

“Wie naar West-Vlaanderen komt en Ieper links laat liggen, heeft het echt niet begrepen… In 2018 heb ik de stad herontdekt toen ik er de marathonuitzending ‘Nooit meer ten oorlog’ presenteerde naar aanleiding van honderd jaar Wapenstilstand. Zo werd ik opnieuw smoorverliefd op mijn geboortestad. De vestingen, dat dagelijkse moment van de Last Post dat al zo lang elke avond wordt geblazen,… Ik vind het ook mooi om die geschiedenis door te geven aan mijn zoontje.

Een culinaire aanrader is restaurant Pacific Eiland in Ieper. Het eten is er heerlijk en het terras ligt aan het water met zicht op de vestingen. En een laatste, nog meer geheime tip: bovenop de Kemmelberg staat een gedenkzuil voor de Franse soldaten die er tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld zijn. Je ziet van daaruit Noord-Frankrijk liggen en op windstille, halfzonnige dagen is het er zalig zitten. Ik ben er zelfs al eens in slaap gevallen.”

Op zoek naar nog meer vakantietips in eigen land? Die vind je hier.

Next article