Skip to main content
Home » Summer Vibes » Zonnebescherming als ultieme huidverzorging
Summer Vibes

Zonnebescherming als ultieme huidverzorging

Met dank aan
Met dank aan

Dermatologe Griet Voet verwacht dat het aantal mensen met huidkanker in ons land de komende jaren zal stijgen met 60%. Een cijfer dat tot nadenken stemt. Samen met Anne-Catherine Chantraine van Eau Thermale Avène kijkt ze wat er aan de grondslag van deze cijfers ligt en wat het belang is van het gebruik van een goede zonnecrème.

De meest voorkomende kanker in België is huidkanker. Is daar een verklaring voor?
Griet Voet.

Voet: “De zon is één van de grootste boosdoeners. In België is er maar een heel beperkte tijd waar je kan genieten van de zon, dus mensen willen die momenten optimaal benutten. De huid is niet gemaakt om meteen een shock van uv-licht op te nemen, je moet je huid geleidelijk aan blootstellen aan de zon. Hetzelfde met skivakanties en de zonnebank: in beide gevallen ligt de uv-index veel te hoog. Als het je doel is om een abonnement bij je dermatoloog af te sluiten, moet je veel onder de zonnebank gaan…”

Anne-Catherine Chantraine.

Chantraine: “Er worden jaarlijks 43.000 nieuwe huidkankers vastgesteld in België, dat is gigantisch veel. Als je als kind verbrand bent geweest, ligt het risico op huidkanker al meteen veel hoger. De oudere generatie van vandaag heeft als kind echter niet veel zonnebescherming gehad, waardoor we nu een hoger percentage van mensen met huidkanker vaststellen. Het goede nieuws is dat jongere generaties zich hier wel meer bewust van zijn en zich vandaag sneller gaan wapenen tegen de zon, maar jammer genoeg is dat nog niet voldoende.”

Hoe belangrijk is de beschermingsfactor van een zonnecrème?

Voet: “Je gaat het niet graag horen, maar iedereen in onze kliniek smeert factor 50+. Ik zie een heel duidelijk verschil tussen patiënten die helemaal niet smeren of een hele lage factor gebruiken en patiënten die regelmatig met een hoge factor smeren. Die laatste mensen zijn mijn voorbeeld van hoe ik er later ook wil uitzien, dus dat motiveert je wel om vaker te smeren.” (lacht)

Chantraine: “Die factor 50+ staat voor de uv-B-bescherming. Daarnaast moeten we ons ook beschermen tegen uv-A-stralen en zichtbaar blauw licht. Recente studies tonen aan dat zichtbaar blauw licht ook DNA-schade veroorzaakt door de vorming van vrije radicalen.”


Hoe werkt zonnecrème?

Je hebt zonnecrèmes op basis van:

Minerale schermen: deze weerkaatsen de zonnestralen. Deze zonnecrème wordt vooral gebruikt door mensen met allergieën voor chemische zonnefilters of baby’s waar de huidbarrière nog niet voldoende ontwikkeld is.

Chemische filters: deze absorberen de zonnestralen.

Organische filters: dit zijn zonnefilters die de capaciteit hebben om zonnestralen te weerkaatsen en te absorberen.


Meer weten over hoe je jezelf beschermt tegen huidveroudering en huidkanker? Beluister dan hieronder het integrale gesprek in onze podcastreeks ‘Klare Kijk’.

Next article