Skip to main content
Home » Summer @ Home » Reizen Waes Vlaanderen: “Fotoshop een olifant bij de Kalmthoutse Heide en je waant je in Afrika”
Uit in België

Reizen Waes Vlaanderen: “Fotoshop een olifant bij de Kalmthoutse Heide en je waant je in Afrika”

Tom Waes
Tom Waes
Een beeld van Tom Waes in het buitenland is nog niet voor direct, maar met Reizen Waes Vlaanderen is er een waardig alternatief.

Het coronavirus trok ook een lelijke streep door de rekening van opperreiziger en duivel-doet-al Tom Waes. Maar lang bleef hij niet bij de pakken zitten. Deze zomer gaat hij op zoek naar de mooiste mensen op de meest verrassende plekken in eigen land.

Tekst: Diederik Vandendriessche – foto: VRT

We kennen jou allemaal als avonturier en waaghals op moeilijke bestemmingen. De afgelopen maanden moest je net als iedereen thuis blijven. Nagelbijten?

“Ik heb het geluk gehad dat we nog vlak voor de lockdown in Japan zijn gaan filmen. Japan is echt wel een andere wereld. De Japanners teren op hun gevestigde waarden. Soms deden ze nauwelijks moeite om Engels te praten. Als eilandbewoners hebben ze door de eeuwen heen een heel eigen stijl ontwikkeld en de Olympische Spelen zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat ze heel snel verwestersen. Tenzij corona daar een stokje voor steekt natuurlijk.”

Door corona moest je al je contacten van vroegere reizen noodgedwongen online terugzien. Het leverde pakkende televisie op.

“Dat was inderdaad de enige mogelijkheid. Het was soms echt ontluisterend: wist je dat je in Turkmenistan zelfs gearresteerd wordt als je het woord ‘corona’ nog maar durft uit te spreken? En mijn oude Chinese gids, die vertelde pas verhalen over een lockdown. Haar voordeur was zowaar verzegeld! Corona vormde de rode draad en het ideale excuus voor een ‘best of Reizen Waes’ met een compilatie van de mooiste momenten. Tegelijk wilde ik ook weten hoe het met mijn gidsen gesteld was. Maar de opnames waren geen evidentie. Iedereen in huis moest een mondmasker en handschoenen dragen. Een heel gedoe.”

Het is ongelooflijk welke verborgen parels je ontdekt als je eens op verkenning gaat in je eigen streek.

De ideale voorbereiding voor de aanpak van Reizen Waes Vlaanderen, het programma dat je deze zomer wilt draaien.

“We zullen nog regelmatig met de vraag geconfronteerd worden wat we kunnen en mogen doen in bepaalde omstandigheden. Maar ideeën zijn er genoeg. We hebben een oproep gelanceerd om allerlei leuke plekken in Vlaanderen aan te geven en we hebben zomaar even 2.000 inzendingen binnengekregen. Dat toont aan dat we het concept van Reizen Waes ook perfect in onze eigen achtertuin kunnen uitrollen. Het is de bedoeling om op dezelfde manier te werk te gaan. In het programma zat altijd een zekere empathie en dat willen we nu ook uitstralen, maar dan in onze eigen omgeving en met de mensen van hier. Het is ongelooflijk welke verborgen parels je ontdekt als je eens op verkenning gaat in je eigen streek.”

Wat zijn je favoriete bestemmingen in eigen land?

“Hoe langer hoe meer ontdek ik prachtige plekken als ik ga fietsen langs routes die mij langs de Antwerpse haven leiden. Je vindt er soms ongelooflijke natuuroases. Sommige vogelbroedplaatsen zijn werkelijk indrukwekkend. Maar ik fiets ook geregeld langs de Kalmthoutse Heide. Als ik dat landschap zie, denk ik wel eens: fotoshop daar een olifant bij en je waant je in Afrika! Daarnaast moet ik zeker ook Brugge vermelden, waar mijn roots liggen. Mijn ouders zijn vlak voor mijn geboorte naar Antwerpen verhuisd en ik voel mij altijd op een of andere manier thuis in Brugge. Zo’n mooie stad, jongens toch…”

“En last but not least zijn er natuurlijk onze Belgische Ardennen. Mijn moeder was lerares en gaf elke kerstvakantie bijles aan kinderen in hetzelfde Ardense dorpje: Waulsort, nabij Dinant. Het is prachtig gelegen aan de Maas en ik ken het werkelijk als mijn broekzak. De Ardennen zijn voor mij dus absoluut vakantie in eigen land.”

Next article