Home » Summer @ Home » “De staycation is het perfecte moment om te leren golfen”
Gezondheid

“De staycation is het perfecte moment om te leren golfen”

In samenwerking met
In samenwerking met

Jaarlijks organiseert Golf Vlaanderen op de laatste dag van de paasvakantie ‘Start to Golf’, om geïnteresseerden op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de sport. Door de coronaquarantaine viel ook deze opendeurdag in het water…

Tekst: Diederik Vandendriessche

Maar niet getreurd: de actie wordt nu uitgebreid naar de hele zomervakantie. “Golf geeft een uniek vakantiegevoel: op onze prachtige Vlaamse courses lijkt het soms alsof je golft tussen de Franse kastelen of met zicht op de Schotse kust”, aldus Marc Verneirt, directeur van Golf Vlaanderen.

Marc Verneirt, Directeur van Golf Vlaanderen.

Marc Verneirt

Directeur

Golf Vlaanderen

Start to Golf is erop gericht om deze zomer zo veel mogelijk mensen in contact te brengen met golf. Wat houdt de actie juist in?

Start to Golf bestaat ondertussen al meer dan tien jaar. Normaal gezien vormt onze opendeurdag de apotheose, waarbij verschillende clubs Start-to-Golfpakketten aanbieden. Mensen denken vaak dat je eerst lid moet worden van een golfclub vooraleer je kunt golfen, maar niets is minder waar. Je kunt eerst een Start-to-Golfpakket nemen om te zien of je het leuk vindt en pas daarna kies je een clubformule die bij je past.”

“Omdat we dit jaar geen opendeurdag konden organiseren, stellen we voor om in de zomermaanden een starterspakket te nemen. Velen onder ons zullen niet naar het buitenland kunnen gaan. Het wordt een echte staycation en dus kunnen we hier een volwaardig vakantiegevoel beleven door te leren golfen. Als je op een golfbaan staat, bevind je je immers in een mooie open ruimte, met veel natuur, groen en vaak ook nog in de buurt van water en vijvers.”

Slaat het concept aan bij de mensen?

“Absoluut! Normaal gezien nemen er elk jaar ongeveer vierduizend mensen deel aan de opendeurdag, verspreid over de meer dan veertig clubs die zich presenteren. Ongeveer 15% daarvan neemt een pakket op korte termijn, dat wil zeggen de dag zelf of binnen een week na de opendeurdag.”

Start to Golf werkt heel laagdrempelig: de lessen en het materiaal maken deel uit van het starterspakket. Je hoeft ook nog geen lidgeld te betalen.

“Wij hebben momenteel 42.000 spelers en om te kunnen blijven groeien, trachten wij jaarlijks zo’n achtduizend mensen te overtuigen om te beginnen met onze sport. Met Start to Golf doen we dat op een heel laagdrempelige manier: de lessen en het materiaal maken deel uit van het starterspakket. Je hoeft ook nog geen lidgeld te betalen. Enkel platte schoenen en je glimlach volstaan. Sommige clubs geven pakketten van een aantal weken, andere van een aantal maanden. Daar zitten de enige prijsverschillen.”

Je moet als starter dus zelf geen club meebrengen?

“Inderdaad. De golfclubs lenen het materiaal uit. Je hebt echt niks nodig. Je kunt met vrienden of met je gezin starten, maar je kunt ook alleen komen, waarna je een groep krijgt toegewezen. Mensen hebben tijdens de quarantaine heel veel tijd doorgebracht met hun gezin, maar dit is een kans om er met de familie ook echte qualitytime van te maken: op een ontspannen manier samen plezier beleven in de natuur.”

Ook jongeren kunnen dus met hun familie komen proeven van het golfen?

“We mikken eigenlijk vooral op gezinnen met kinderen. Vanaf 8 jaar kun je beginnen. Ik ben nu 22 jaar in de golfsector en toen ik begon, moest je gepensioneerd zijn om te starten. De gemiddelde leeftijd is inmiddels al serieus gedaald: nu zien we ook steeds meer veertigers op onze banen, maar we willen ons publiek blijven verjongen door ook de gezinnen met 8- of 9-jarige kinderen te bereiken. Maar ze mogen natuurlijk ook met opa en oma starten!”

De gemiddelde leeftijd is inmiddels al serieus gedaald.
8- of 9-jarige kinderen kunnen natuurlijk ook met opa en oma starten.

Het elitaire karakter van de golfsport ebt op die manier geleidelijk aan weg?

“Wij houden niet van het woord ‘elitair’. Als je dat woord opzoekt in het woordenboek, krijg je termen als ‘gesloten’ en ‘arrogant’. Wij zijn niet de goedkoopste sport, maar arrogant zijn we totaal niet. Wij zijn bovendien een open sport. 80% van de clubhuizen staat open voor iedereen om daar bijvoorbeeld iets te komen drinken.”

“Ik noem onze sport stijlrijk. De golfbeoefenaar houdt van de natuur, de rust en een bepaalde luxe. Hij of zij is een levensgenieter, die ervan houdt om gedurende lange tijd in de buitenlucht te vertoeven en daarna iets lekkers te eten en te drinken.”

Ondertussen zijn er ook enkele Belgen die hoge ogen gooien in de internationale golfsport. Zijn zij uitgegroeid tot positieve rolmodellen?

“Zeker. De ‘Belgian bomber’ Nicolas Colsaerts heeft het pad geëffend en werd in de Europese tour ondertussen vervoegd door Thomas Pieters en Thomas Detry. Pieters en Detry zijn twee jongens die bij Golf Vlaanderen de topsportschool in Hasselt hebben gevolgd en vanaf hun twaalfde tot de profs het hele traject hebben doorgemaakt.”

“Dat zijn dus echte ambassadeurs voor ons. Zij zijn er vooral in geslaagd om de droom werkelijkheid te laten worden voor jeugdspelers. Vroeger was golf voor vele jongeren vaak sport nummer twee of drie, maar nu is golf ook sport nummer één geworden. Want men wil Pieters achterna, men wil ook naar de Olympische Spelen. Golfen is nu voor vele jeugdspelers een echte sport geworden, een sport die men op jonge leeftijd ook competitief kan beoefenen. Dat spreekt aan.”


Op starttogolf.be vind je een overzicht van de deelnemende golfclubs en de verschillende manieren om een eerste golfles te boeken.

Next article