Home » News » De Belgische hotspots van Evy Gruyaert
Uit in België

De Belgische hotspots van Evy Gruyaert

Radio- en televisiepresentatrice Evy Gruyaert hoeft niet lang na te denken over haar favoriete stukje België: voor deze rasechte West-Vlaamse is de kust een plek die nooit ontgoochelt, “omwille van de openheid en de gezonde lucht die je zo zalig moe maakt”.

Tekst: Diederik Vandendriessche – Foto’s: Vier

En hoewel ze de zee boven de Ardennen verkiest, vindt ze het ook wel jammer dat de taalgrens in ons land een steeds grotere barrière vormt: “Onbekend is onbemind, terwijl er echt prachtige plekjes zijn in Wallonië…”.

Stel dat je buitenlandse toeristen mag rondleiden in ons land: wat moeten ze zeker gezien hebben?

“Sowieso moeten ze naar Brussel gaan om ons Manneken Pis en de Grote Markt te zien en even doorheen onze hoofdstad te kuieren, langs een route waarop ze de highlights niet kunnen missen.”

“Het Atomium mag ook niet ontbreken en in de late namiddag laat ik hen afzakken naar de Marollen, om vervolgens een aperitiefje te drinken op het dak van het Muziekinstrumentenmuseum, waar je een fantastisch zicht op de stad hebt.”

En de Belgen zelf? Wat moeten zij zeker eens een keertje doen of zien in eigen land?

“Het dakterras van het Museum aan de Stroom in Antwerpen: je kunt daar gratis op en in de zomer is het open tot ’s avonds laat. Je neemt dan eerst de roltrap naar het 7de en vervolgens krijg je een 360°-zicht over de stad en de Schelde. Onze kindjes vinden dat ook leuk want de afsluiting bestaat volledig uit glas, zodat ze hun ogen kunnen uitkijken.”

Zeg nu zelf: wat is er zaliger dan slapen met je raam open en wakker worden met de geur en het ruisen van de zee. Hemels!

“En vlak bij het MAS is een fantastisch ijssalon, Crèmerie Germaine, met heel lekker ijs: weliswaar een beperkte selectie, maar altijd goed. En als je grotere honger hebt, is er in de buurt de pizzeria Otomat, met bijvoorbeeld ook vegan pizza’s en andere originele pizza’s op de kaart.”

Welke plekjes in ons land zijn volgens jou ondergewaardeerd bij de Belgen zelf?

“Het Zwin: een uniek stuk België dat bijzonder mooi is. Geleidelijk aan zie je dat het meer gewaardeerd wordt omdat er steeds meer faciliteiten voorzien worden.”

“Maar wat zeker onvoldoende waardering krijgt, is wat zich in het andere taalgebied bevindt. Onbekend is onbemind, terwijl er echt prachtige plekjes zijn in Wallonië die wij Vlamingen te weinig kennen en omgekeerd. Ikzelf zou in Wallonië graag eens wat meer op ontdekkingstocht gaan. Wat meer die ‘grens’ over en elkaar wat beter leren kennen, lijkt me fijn.”

Wat is je favoriete bestemming in België?

“Oostende. Ik verkies de zee boven de Ardennen, omwille van de openheid en de gezonde lucht die je zalig moe maakt. Als je in Oostende lekker en gezond wilt eten, dan moet je zeker eens een lunchsalade proberen in eethuis Passe-Vite.”

“Wil je veel groenten, dan is bistro Belle de Jour in de Madridstraat een aanrader. Els kookt er heerlijke maaltijden die vanuit de groenten geïnspireerd zijn. En geen zee zonder garnaalkroketjes natuurlijk! Daarvoor kun je terecht in brasserie Albert, de brasserie van het Thermae Palace hotel, waar je dan ook meteen kunt blijven slapen.”

“Zeg nu zelf: wat is er zaliger dan slapen met je raam open en wakker worden met de geur en het ruisen van de zee. Hemels! Wat zeker ook de moeite loont, is de Westerstrekdam afstappen… Ik gaf er ooit op een zwoele zomeravond een yogasessie voor 30 dames, met de wind in onze haren en overal zicht op zee… Zalig was dat.”

Bij ons in Vosselare kun je zalig zwemmen in een oude Leie-arm. Ze hebben er ook nog een echte ijsberenclub en een toffe jonge gast runt er het cafeetje.

“In het binnenland ben ik dan weer altijd zeer aangenaam verrast wanneer ik in het Antwerpse Middelheimpark kom. Een perfecte locatie om daar met de kids een wandelingetje te maken en nadien ook nog lekker veggie te gaan eten bij Murni in Park Den Brandt. Die twee parken liggen vlak naast elkaar, je wandelt makkelijk van het ene in het andere.”

Over de kids gesproken… Waar ga je nog met hen naartoe?

“Bij ons in Vosselare kun je zalig zwemmen in een oude Leie-arm. Ze hebben er ook nog een echte ijsberenclub en een toffe jonge gast runt er het cafeetje: hij schotelt superlekkere burgers en vegetarische spaghetti’s voor…”

“Iets verderop langs de Leie is er trouwens nog een overzet waar je jezelf naar de andere kant kunt ‘trekken’. Ik hoef je niet te vertellen hoe leuk de kinderen dat vinden … Maar een uitstapje naar het treinmuseum Train World in Schaarbeek zien ze ook wel zitten, hoor.”

Wat is het geheim voor kwaliteitsvolle vrije tijd in een druk bestaan zoals het jouwe?

“Mijn vrije tijd breng ik graag buiten door, om te lopen, te wandelen, naar de speeltuin te gaan of een keertje te gaan fietsen. Mijn voornemen voor 2020 is nu al om nog meer buiten te komen en simpelweg te wandelen. We hebben net een hond in huis gehaald, met andere woorden het perfecte excuus om dagelijks de vereiste 10.000 stappen te zetten.

Next article