Airbadminton is dé laagdrempelige, uitdagende en coronaveilige sport die je deze lente en zomer samen met je vrienden en familie moet proberen. Een kennismaking dankzij Koen Mutton en Pieter-Jan Caestecker van Badminton Vlaanderen.
Tekst: Joris Hendrickx
Wat zijn de grootste troeven van badminton?
Mutton: “Badminton trekt een heel breed publiek aan: ons jongste lid is 3 jaar en het oudste 93 jaar. Het is dan ook een heel laagdrempelige sport waar je geen voorkennis voor nodig hebt en die je zowel op recreatief als competitief niveau kan beoefenen. Je kan in elke sporthal terecht en je hebt er geen duur materiaal voor nodig. Een racket, een shuttle en een paar goede indoorschoenen volstaan.”
“Voor corona zagen we het aantal leden dan ook ieder jaar stijgen. Van het moment dat er terug indoor gesport mag worden, hopen we op een verdere groei. Op een competitief niveau kan je er bovendien wel weer heel ver in gaan. Het is sinds 1992 zelfs een olympische sport. Een van onze Belgische badmintonners is intussen al geplaatst voor de Olympische Spelen komende zomer en twee anderen zullen daar waarschijnlijk ook nog in slagen.”
Airbadminton wordt gespeeld met een aangepaste shuttle die minder gevoelig is voor windstoten. Hierdoor kan je overal in de buitenlucht aan de slag.
Wat is Airbadminton en waarin verschilt het van de reeds gekende versie?
Caestecker: “Airbadminton is ontwikkeld door de Badminton World Federation (BWF) als outdoorvariant van onze sport. Het wordt gespeeld met een aangepaste shuttle die minder gevoelig is voor windstoten. Tot en met een windsnelheid van dertien kilometer per uur zal hij niet afwijken. Men werkt zelfs nog aan de verdere ontwikkeling van deze airshuttle zodat hij nog hogere windsnelheden zal aankunnen.”
“Daarnaast heb je een aangepast outdoornet nodig, het veld meet immers zes op zestien meter, wat groter is dan een gewoon badmintonveld. Het voorveld is een deadzone waar niet mag worden gespeeld. Het toffe aan het grotere veld is dat je kan variëren: je kan het één tegen één spelen, twee tegen twee en zelfs drie tegen drie. In tegenstelling tot bij gewone badminton spelen we naar drie winnende sets van elf punten.”
Waarom is het net nu hét moment om deze sport te leren kennen?
Caestecker: “Airbadminton is dé nieuwe badmintonvariant die je bij mooi weer met je vrienden en familie kan spelen. Je kan altijd en overal aan de slag, ook buiten dus: in een park, in de tuin, in het zand, op een pleintje, noem maar op. Om iedereen kennis te laten maken, zal Badminton Vlaanderen de sport het hele voorjaar promoten.”
“Deze zomer organiseren we samen met onze Waalse collega’s van LFBB, Decathlon en de verschillende clubs een heuse zomertour waarbij iedereen welkom is. Tot slot sluiten we het zomerseizoen af met een interland tussen België en Nederland.”
Mutton: “Een bijkomend voordeel van airbadminton is dat je het volledig coronaproof en in openlucht kan spelen. De één tegen één variant is zelfs volledig contactvrij door de deadzone vooraan het veld. Maar zolang de teams bestaan uit één bubbel kan het perfect ook gespeeld worden met teams van twee of drie personen.”
Wist je dat?
⮕ Vlaanderen telt 217 badmintonclubs die goed zijn voor meer dan 18.000 leden.
⮕ Badminton is de snelste racketsport ter wereld: het snelheidsrecord van een smash staat op 426 kilometer per uur.
⮕ Van de beoefenaars zijn 64% mannen en 36% vrouwen.