Om een energieverslindende woning zuiniger te maken, kan je tal van renovatiemaatregelen nemen waarvoor je premies ontvangt. Vanaf 2021 heb je ook recht op een EPC-Labelpremie. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap legt uit wat de voorwaarden zijn.
Tekst: Sandra Gasten
Een energieprestatiecertificaat of EPC toont aan hoe energiezuinig een woning is en wordt opgesteld door een energiedeskundige type A. “Op basis van data zoals de grootte van de woning, hoe goed een woning geïsoleerd is en de efficiëntie van het verwarmingssysteem geeft die de woning een score en een label van A+ tot F”, legt Flipts uit.
Premie tot 5.000 euro
Eigenaars met een huis met energielabel E of F of een appartement met label D, E of F, kunnen vanaf 2021 een EPC-Labelpremie aanvragen. “Die komt bovenop de premies voor energiebesparende maatregelen. Om er recht op te hebben, mag het EPC niet ouder zijn dan 2019. Wie al met een renovatie is gestart en hiervoor sinds 2017 premies aanvroeg bij Fluvius, heeft geen recht meer op de premie.”
Wie een EPC-Labelpremie aanvraagt, heeft vijf jaar de tijd om een nieuw EPC voor te leggen waaruit blijkt dat het huis minstens label C en het appartement minstens label B heeft behaald. “De premie wordt berekend op basis van de behaalde energiezuinigheid en kan variëren tussen 2.500 en 5.000 euro.”
Meer informatie: energiesparen.be/epc-label-premie
Online EPC-tool
Heeft je woning nog geen EPC? Dan kan je via de online tool ‘Test-uw-EPC’ een indicatie van het EPC-label krijgen. Flipts: “Door een vragenlijst over de woning in te vullen, krijg je een indicatieve score. Daarnaast kan je simuleren wat de impact is van maatregelen op de energiezuinigheid van je woning. Die berekening is geen vervanging van het officiële EPC dat door een door het VEA erkende energiedeskundige moet worden opgemaakt.”
Alle informatie over je woning, zoals het EPC, aangevraagde premies en de bodemgegevens, vind je terug in de online Woningpas. Met je eID krijg je toegang. Je kan je woningpas ook delen met derden, zoals mogelijke kopers.
Meer informatie: apps.energiesparen.be/test-uw-epc en woningpas.vlaanderen.be
Renteloos renovatiekrediet
Wie vanaf 2021 een woning met een slecht EPC-label aankoopt, kan bij de aanvraag van een hypothecair krediet vanaf 2021 bij de bank ook best informeren naar het aanbod van een aanvullend renteloos renovatiekrediet om de woning te renoveren tot een veel beter EPC-label. “De Vlaamse overheid betaalt voor deze renovatiekredieten de betaalde rente terug via een rentesubsidie. Dat renteloos renovatiekrediet kan voor woningen tot 60.000 euro en voor appartementen tot 45.000 euro bedragen”, besluit Flipts.
Meer informatie: energiesparen.be/renteloos-renovatiekrediet