“Ik heb niet altijd gezond gegeten, helemaal niet zelfs. Toen ik aan de UGent studeerde, ruilde ik op een gegeven moment mijn kot in voor het pendelen tussen Antwerpen en Gent. Ontbijten deed ik onderweg, en steevast met twee Bickyburgers en een Redbull. De rest van mijn dagdagelijkse menu zag er niet veel beter uit. Het zou nog vele jaren duren vooraleer ik de switch naar gezond eten maakte. Maar oh boy, toen dat gebeurde, ging er een nieuwe wereld voor me open”
“Ik had plots tonnen energie, kon me beter focussen en stond stukken zelfzekerder in het leven. Mijn achtergrond in de psychologie zorgde voor een grote interesse in heel het wetenschappelijke domein rond dit thema en langzaam maar zeker werd ik een echte foodnerd.”
“Want wat is er nu écht gezond? Verschillende jaren ben ik geswitcht, van laag in koolhydraten over paleo naar vegan om dan vervolgens toch weer wat dierlijke producten toe te voegen. Ik ging mee in het gedachtegoed van verschillende strekkingen en voorbeelden, om dan toch weer te twijfelen aan hun theorieën.”
Hoe ingewikkeld het ook allemaal lijkt, onderliggend is het eigenlijk best simpel.
“Ik dook in nieuwe studies, volgde nieuw onderzoek op de voet, probeerde alle trends mee uit en verslond boeken bij de vleet. Allemaal om de vraag te kunnen beantwoorden: ‘wat moeten we nu écht eten om gezond door het leven te gaan?’.”
“Dat leek minder evident dan ik oorspronkelijk gedacht had. Ik begon met het idee om dé waarheid te achterhalen, maar die bleek grijzer te zijn dan ik oorspronkelijk gehoopt had. Hoe meer ik bijleerde, hoe verder ik verwijderd leek van dit allesomvattende antwoord. Hoewel we al heel wat antwoorden hebben, lijken we vooral heel veel dingen nog niet te weten.”
“Wanneer ik na een lesdag thuiskom, vraag ik me soms af hoe ik dit ingewikkelde zootje ooit aan iemand ga kunnen uitleggen, of hoe ik op televisie ooit beknopt en in simpel taalgebruik mensen zal kunnen gidsen in het toepassen van al die kennis.”
Blauwe Zones
“Gelukkig is er ook goed nieuws. Want hoe ingewikkeld het ook allemaal lijkt, onderliggend is het eigenlijk best simpel. Het onder de loep nemen van de zogenaamde blauwe zones toont dit nog het best van al. De blauwe zones zijn bepaalde streken waar mensen opvallend gezond zijn.”
We kunnen als mens via héél uiteenlopend voedsel overleven en gezond zijn. Maar ik spreek dan wel over natuurlijke producten. Want die ‘bewerkte rommel’, daar zijn we niet voor gemaakt.
“Waar de populatie opvallend minder te maken krijgt met onze typische ziekten zoals kanker, hart-en vaatziekten en obesitas. Waar de mensen niet alleen langer leven, maar ook meer jaren van hun leven ziektevrij leven. Wie het eetpatroon van deze volkeren bekijkt, ziet heel uiteenlopende dingen op het menu staan. Het is logisch dat ze in Okinawa in Japan niet hetzelfde eten dan in Sicilië.”
“Ook de verhoudingen tussen de verschillende macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) lopen sterk uit elkaar. Sommige volkeren in West-Afrika halen wel 80% van hun calorieën uit koolhydraten, terwijl de Masai 80% van hun calorieën uit vet halen. Eskimo’s eten dan weer beduidend meer proteïnen. Sommige volkeren eten bijna uitsluitend plantaardig en anderen eten overwegend dierlijke voeding, steeds met een goede algemene gezondheid als resultaat.”
Back to nature
“Het is heel duidelijk dat we als mens op heel, maar dan echt héél uiteenlopend voedsel kunnen overleven en gezond kunnen zijn. Er is maar één ding waar we echt in verschillen met deze verschillende volkeren, en dat is al die ‘bewerkte rommel’ die we eten.”
“Want laat dat nu net hetgene zijn waar we écht niet voor gemaakt zijn. Back to nature, terug naar onze roots, daar licht de oplossing. Geen dingen die uit lange ingrediëntenlijstjes bestaan. Maar terug naar de echte natuurproducten. Real food, dat is de sleutel.”