Home » Gezond Leven » Het belang van foliumzuur voor een gezonde zwangerschap
Zwangerschap

Het belang van foliumzuur voor een gezonde zwangerschap

In samenwerking met
In samenwerking met

Je vindt het in broccoli, peulvruchten en bladgroenten: foliumzuur. Dé vitamine waardoor de kans op neuraalbuisdefecten tijdens de zwangerschap tussen de 50-70% kan verkleinen. Michael Ceulemans, onderzoeker aan de afdeling Klinische Farmacologie en Farmacotherapie van de KU Leuven en Patrick Van Hooydonk, marketing manager bij Kela Health onderstrepen het belang van tijdige supplementering van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap.

Tekst: Sarie Rooms

Vanaf wanneer moeten vrouwen met een kinderwens starten met de inname van foliumzuur?

Michael Ceulemans: “Liefst gebeurt dat vier weken voor de effectieve start van de zwangerschap. Er is internationaal geen eenduidig advies over, maar men is het erover eens dat er best gestart wordt voor de zwangerschap. Foliumzuur heeft een beschermend effect op het sluiten van de neurale buis, iets wat al gebeurt een aantal weken na de bevruchting. Idealiter stop je pas met de supplementering van de vitamine aan het einde van het eerste trimester.”

Patrick Van Hooydonk: “Foliumzuur zit van nature in bladgroenten en peulvruchten en sommige fruitsoorten, zoals aardbeien, citrusvruchten, kiwi’s en meloen. Als je zwanger wordt, dan heeft je lichaam een grotere hoeveelheid foliumzuur nodig. Dat kan je niet uit voeding alleen halen, vandaar de inname van een voedingssupplement met 400 microgram foliumzuur. Het is heel belangrijk om vrouwen met een kinderwens zich daar bewust over te laten worden. Op internet is er heel veel informatie beschikbaar over dit vitamine. Langs de ene kant is dat zeer positief, hoe meer men het hoort en ziet, hoe langer het blijft hangen. Aan de andere kant ben je niet altijd helemaal zeker over de correctheid van de informatie.”

Foliumzuur zit van nature in bladgroenten, peulvruchten en sommige fruitsoorten. Als je zwanger wordt, dan heeft je lichaam een grotere hoeveelheid foliumzuur nodig die je niet enkel uit voeding kan halen.

Waar kunnen mensen informatie vinden?

Michael Ceulemans: “Het online kanaal dat je hierover moet bezoeken is www.gezondzwangerworden.be. Dat is een overheidssite met heel betrouwbare informatie over het hele kader rond gezond zwanger worden. Dus ik hoop dat zwangere vrouwen effectief op zo’n betrouwbare bronnen terechtkomen.”

Patrick Van Hooydonk: “Het is ook aan de gezondheidsmedewerker om voldoende aandacht te blijven vestigen op foliumzuur voor toekomstig zwangere vrouwen. Een tip is dan ook: vertel het aan je arts of apotheker wanneer je een kinderwens hebt of zwanger probeert te worden.”

Michael Ceulemans: “Uit onderzoek blijkt dat foliumzuur het risico op afwijkingen met 50-70% doet verminderen. Het kan dus wel nog steeds voorkomen, maar de kans erop wordt gigantisch verminderd. Denk maar aan de meest gekende aandoening van het open ruggetje. We zien dat het momenteel onvoldoende wordt toegepast en dat is zeer jammer, want het kost niet veel geld, je kan het zonder voorschrift verkrijgen en het kan de levenskwaliteit van je kind verbeteren.”

Zwangerschapsstriemen en -jeuk 

70% van zwangeren heeft bij de zwangerschap te maken met striemen of striae. Dit is het gevolg van een snelle gewichtstoename die druk zet op de huid. Striae kan voorkomen op de dijen, billen, borsten en buik. Striemen zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar worden vaak als ontsierend ervaren. 

Wist je dat: 

De huid door het uitrekken ook branderig of jeukend kan aanvoelen? 

20% van alle vrouwen ervaart zwangerschapsjeuk. Dit is een veelal ongevaarlijke kwaal, die na de zwangerschap terug verdwijnt. Blijvende last? Dan neem je best contact op met je arts om te bepalen of er al dan niet een behandeling nodig is. 

De huid elastisch houden het belangrijkste is om striemen te voorkomen? 

Het is belangrijk om je huid te blijven hydrateren, ook tijdens je zwangerschap, zodat deze elastisch blijft en beschadigingen kunnen verminderd of vermeden worden. Daarom smeer je best dagelijks je huid in met een voedende balsem.

Meer weten? Beluister het volledig gesprek tussen Michael en Patrick in onze podcast ‘Klare Kijk’ hieronder in je browser of via Spotify!

Next article