Gezond eten en leven biedt op cardiovasculair vlak niets dan voordelen. Maar het verhoogt ook de kans dat je lichaam en je immuunsysteem sterk genoeg zijn om zonder al te grote problemen het coronavirus te doorstaan.
Tekst: Joris Hendrickx
Meer uitleg door Hella Van Laer, diëtiste, voedingswetenschapper en auteur.
Oerbrein speelt ons parten
Van Laer: “De meeste mensen weten wel dat ze er alle baat bij hebben om gezond te eten, maar helaas blijft men vaak hangen in slechte gewoontes. Dat begint al bij het bezoek aan de supermarkt waar ons oerbrein steeds de neiging heeft om dezelfde vertrouwde producten te kopen. Maar ook thuis is de verleiding enorm groot om tussendoor snel te grijpen naar calorie- en suikerrijke voeding die snel en kortstondig energie en onbewuste beloning geven. Ook dat is de schuld van ons oerbrein.”
Groter risico op complicaties bij COVID-19
“Bewerkte voedingsmiddelen bevatten meestal te veel suikers en ongezonde vetten en te weinig voedende bestanddelen. Hierdoor komen velen in een vicieuze cirkel van verstoorde bloedsuikerwaarden, insulineresistentie, overgewicht en een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Vaak zijn dit dus leefstijl gerelateerde aandoeningen. In buikvet worden bovendien ontstekingsbevorderende stoffen geproduceerd. Vetweefsel is zelf een orgaan op zich dat als reservoir kan dienen voor COVID-19”, aldus Van Laer.
“Het is daarom belangrijker dan ooit om zo veel mogelijk onbewerkte voeding te consumeren zoals vers fruit, groenten, noten, olijfolie, vette vis, vezelrijke voeding en kwaliteitsvolle eiwitten. Zet dus nu maximaal in op die gezonde leefstiijl: zelfs 5% gewichtsverlies heeft al een positief effect op onze immuunrespons.”
Boek ‘Dieet Anders’
Van Laer: “In mijn nieuwe boek ‘Dieet Anders’ bespreek ik heel wat valkuilen. Zo heeft bv. ook te weinig slaap een negatieve impact op ons metabolisme. Het zorgt voor een toename van de hongerhormonen, waardoor je automatisch meer zin krijgt in calorierijke voeding. Te weinig slaap zorgt ook voor chronisch verhoogde stresswaarden (cortisol). Rechtstreeks en onrechtstreeks kan het o.a. insulineresistentie veroorzakenen kan vetophoping ontstaan in de buikstreek, wat dan weer een effect heeft op de immuniteit. Men komt dus al snel in een vicieuze cirkel terecht.”
“Net zoals in Nederland moeten we dus ook in België meer inzetten op een ‘gecombineerde levensstijlinterventie’, met aandacht voor stressmanagement, voldoende slaap en beweging en het verminderen van overgewicht.”
Beter plannen en organiseren
“De insteek van dit nieuwe boek is dat het best is om zoveel mogelijk te plannen en te organiseren. Veel mensen schieten plots in paniek en gaan dan onbezonnen van start zonder duidelijk plan. Door geen rekening te houden met onderliggende valkuilen zoals een slaaptekort en chronische stress wordt het biologisch gezien echter heel moeilijk om je aan het plan te houden. Je oerbrein zal je dan blijven sturen richting ongezonde voeding”, legt Van Laer uit.
“Het is trouwens goed om mensen zelf een realistisch voedingsplan te laten opstellen, onder begeleiding van een diëtist(e) uiteraard. Dat werkt beter dan het puur extern op te leggen en vermindert de kans op herval. Een duidelijk en haalbaar plan op lange termijn zal je beter wapenen tegen die impulsieve eetmomenten!”