Na de Vlaamse provincies rollen nu ook de Waalse provincies volop fietsknooppuntenroutes uit. Dergelijke routes stimuleren het fietstoerisme door de fietsers langsheen interessante trekpleisters en aangename horecaplekjes te sturen. Hoog tijd dus om de beentjes in te smeren en te genieten van een adembenemende omgeving.
Tekst: Diederik Vandendriessche
De provincie Luik zet alvast in op unieke fietsroutes doorheen verschillende valleien en glooiende landschappen. Dat lijkt spek voor de bek van de geoefende fietser, maar geen nood, de regio in en rond Luik is meer dan de Waalse Pijl met de beruchte Muur van Hoei of de helling van La Redoute uit de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Ook de modale fietstoerist kan zonder problemen het netwerk van de fietsknooppunten volgen, zeker als hij/zij op voorhand de routes volgens moeilijkheidsgraad uitstippelt.
In volle ontwikkeling
Intussen telt de provincie Luik 1.500 kilometer toeristische fietsroutes die aangeduid worden met de bekende nummerbordjes van de fietsknooppunten. Elk nummer verwijst naar een aparte verbinding en door achtereenvolgens verschillende verbindingen aan elkaar te smeden, kun je op basis van je persoonlijke voorkeuren een eigen route volgen. In de nabije toekomst worden nog duizend kilometer bijkomende routes afgebakend, onder meer door bestaande routes in het Land van Herve (het zogenaamde ‘Réseau des Vergers’ of Boomgaardennetwerk) en in de vallei van de Vesder (‘la Vesdrienne’) te verlengen of uit te breiden.
Fietsen op vroegere spoorweg
Een bijzonder populaire route is de zogenaamde ‘Vennbahn’ in de Hoge Venen, een fietsroute op de bedding van een vroegere spoorweg. De Vennbahn is 125 kilometer lang en loopt van Aken in Duitsland doorheen de Oostkantons tot in het Luxemburgse Troisvierges. Ondanks het golvende landschap in de regio heeft deze route door de specifieke ligging langs de spoorweg slechts een minimale helling, waardoor het hier voor elke fietsliefhebber absoluut genieten is.