Bij verhoogde ongerustheid krijgen broodjeaapverhalen makkelijk voet aan grond. Het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft daarom op haar website zeven gezondheidstips en onderschrijft mee de ontkrachting van enkele hardnekkige mythes door toonaangevende Belgische gezondheidsinstanties.
Er zijn gezondheidsaanbevelingen die simpelweg altijd overeind blijven. Zo blijven de voedings- en bewegingsdriehoek het kompas om in een veelheid van informatie de juiste richting te kiezen. Nu we allemaal geconfronteerd worden met een acute dreiging, wordt correcte informatieverspreiding absoluut cruciaal. Daarom zetten Vlaamse gezondheidswetenschappers nu enkele voedingsmythes en tips op een rijtje.
❌ – Mythe 1: ‘Vitamine C supplementen hamsteren is zinvol’
Dit klopt niet. Voor de algemene bevolking zal een inname van vitamine C boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geen extra beschermend effect hebben. Eens je een verkoudheid hebt opgelopen, zal het ook de duur of de ernst ervan niet beïnvloeden. In België komt een tekort aan vitamine C vrijwel niet voor, waardoor het niet nodig is om extra vitamine C via supplementen in te nemen.
✅ – Wel aangeraden: dagelijkse portie groenten en fruit
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon volstaat. Met een dagelijkse consumptie van 300g groenten en 250g fruit, krijg je zeker voldoende vitamine C binnen. Superfoods en voedingssupplementen zijn duur en niet nuttiger dan een voldoende en gevarieerde consumptie van seizoensgroenten en -fruit.
❌ – Mythe 2: ‘Extra hydrateren werkt beschermend’
Alweer onjuist. Op dit moment is er onvoldoende bewijs over de heilzame invloed van een verhoogde vochtinname op de bescherming tegen luchtweginfecties. Wel kan een warme drank symptomen zoals keelpijn en hoesten tijdelijk verlichten. Dit is echter persoonsgebonden en geldt net zo goed voor koude dranken.
✅ – Wel aangeraden: drink voldoende en vooral water
Drink volgens dorstgevoel dagelijks gemiddeld ongeveer anderhalve liter. Drink vooral water en vul in beperkte mate aan met dranken als thee en koffie. Beperk gesuikerde dranken en alcohol zo veel mogelijk.
❌ – Mythe 3: ‘Een ketogeendieet stimuleert de immuniteit’
Klopt ook niet. Een koolhydraatarm dieet kan in sommige gevallen voordelige effecten hebben op het metabolisme en het lichaamsgewicht, maar de effecten op het afweersysteem zijn nog onvoldoende gekend. Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat een ketogeen dieet bepaalde afweercellen stimuleert in muizen die geïnfecteerd werden met het griepvirus.
Deze afweercellen namen toe in de longen, waar ze bijdragen aan een verhoogde mucus productie. We kunnen echter momenteel geen conclusies trekken over het effect van een ketogeen dieet op de immuniteit van mensen.
✅ – Wel aangeraden: solidariteit en gezond verstand
De voedingsdriehoek is een goede leidraad voor een gezond voedingspatroon. Kies zoveel mogelijk voor voedingsmiddelen uit de bovenste lagen van de driehoek en varieer. Inspiratie om gezond te koken vind je op zekergezond.be. Zorg voor elkaar: help ouderen en mensen in quarantaine met boodschappen en het aankopen van voeding om een eenzijdig voedingspatroon te vermijden.