Home » 50+ » OPINIE: Laat u regelmatig uw hart controleren?
50+

OPINIE: Laat u regelmatig uw hart controleren?

Sandrine Daoud, Algemeen Directeur van de Belgische Cardiologische Liga.

Wist u dat één op de drie sterfgevallen veroorzaakt wordt door hart- en vaatziekten? Hebben we niet allemaal een geliefde, vriend, buurman of collega die geraakt is door deze ziekten? In België veroorzaken ze jaarlijks meer dan 30.000 sterfgevallen. Sandrine Daoud, Algemeen Directeur van de Belgische Cardiologische Liga, legt ons uit hoe senioren hier best op kunnen letten.

Hart- en vaatziekten worden beschouwd als de voornaamste oorzaak van een lagere levensverwachting, ondanks dat ze het gemakkelijkst te voorkomen zijn.

Veel van deze sterfgevallen konden voorkomen of uitgesteld worden, omdat de bepalende risicofactoren voor hart- en vaatziekten goed gekend zijn: de voornaamste factoren zijn roken, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, zwaarlijvigheid, gebrek aan lichaamsbeweging, diabetes, slechte voeding en alcohol.

Cardiologen beweren dat ongeveer 80% van de cardiovasculaire aandoeningen voorkomen kan worden, onder andere door betere preventie.

Actieve preventie en voorlichting

Net daarom is de Belgische Cardiologische Liga zo belangrijk. De Liga is al meer dan 50 jaar een nationale organisatie voor cardiovasculaire preventie. Wij streven ernaar de cardiovasculaire sterfgevallen en ziektegevallen te verminderen door middel van actieve preventie en voorlichting voor iedereen.

Zo distribueren we jaarlijks duizenden brochures om het Belgische publiek te informeren over hart- en vaatziekten en zo onze boodschappen te verspreiden. Al onze brochures zijn dan ook gratis beschikbaar. Hierin geven we uitleg over de verschillende risicofactoren en de weinig gekende ziekten.

Dacht u er al eens aan geen alcohol en/of gesuikerde drankjes te drinken tijdens de quarantaine?

Bovendien verbetert de Belgische Liga voor Cardiologie actief de slechte gewoontes van de Belgen door middel van sensibiliseringscampagnes en uitdagingen die aan het grote publiek worden aangeboden! En u, stelt u zichzelf de juiste vragen? Laat u regelmatig uw hart controleren, zoals aanbevolen?

In dit bijzonder moeilijk jaar waarin onze routines sterk veranderen, is het extra belangrijk dat we ons actief inspannen om goede gewoontes aan te nemen. Het respecteren van de overheidsmaatregelen is natuurlijk van essentieel belang, maar vergeet niet voor uw hart te zorgen.

Breng uw lichaam in beweging

Probeer het aantal uren dat u niet beweegt op een dag te beperken. Er zijn veel manieren om in beweging te blijven, ook thuis! Stretch één à twee keer per dag, maak een ommetje terwijl u uw vrienden en familie belt, kook recepten waarbij u lang aan het fornuis moet staan, doe wat huishoudelijk werk (een kamer of een kast opruimen, ramen wassen), enz. Aarzel zeker niet om af en toe eens een blokje om te lopen.

Profiteer van de extra tijd thuis om nieuwe, gezonde recepten uit te proberen

U kan natuurlijk beroep doen op kookboeken of recepten die op het internet te vinden zijn. Vergeet niet dat verenigingen zoals de Liga (maar ook andere organisaties) vaak inspiratie geven en recepten delen voor verassende, gezonde gerechten. Dacht u er al eens aan geen alcohol en/of gesuikerde drankjes te drinken tijdens de quarantaine?

Verwaarloos uw medische afspraken of chronische behandelingen niet

Indien u een chronische aandoening heeft (cardiovasculair of iets anders), vergeet dan niet uw behandeling voort te zetten. Stop niet met uw medicatie te nemen zonder uw arts te raadplegen en ga naar uw medische follow-up afspraken. Zo niet, zet u uw gezondheid op het spel.

Next article