Skip to main content
Home » 50+ » OPINIE: “Een luisterend oor maakt een wereld van verschil”
50+

OPINIE: “Een luisterend oor maakt een wereld van verschil”

Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad (midden).

Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad, vertelt ons met welke uitdagingen het ‘ouder worden’ gepaard gaan, en hoe je je er tegen kan beschermen.

Het leven staat niet stil als je ouder wordt. Je gaat op pensioen, je krijgt kleinkinderen of je zet je in als vrijwilliger. Heel wat levensgebeurtenissen om van te genieten. Maar met het ouder worden kom je vaak gaandeweg ook voor uitdagingen te staan.

Dierbaren die wegvallen, mensen om je heen die zorg of ondersteuning nodig hebben, of merken dat je zelf op steeds meer kleine praktische drempels botst om deel te nemen aan de samenleving. Met de kopzorgen die deze uitdagingen met zich meebrengen, kunnen ouderen vaak nergens terecht. Daar moet verandering in komen, vindt de Vlaamse Ouderenraad. Want kopzorgen verdienen zorg. Op elke leeftijd. 

Mooie levensgebeurtenissen en pijnlijke verlieservaringen

Alle geluksenquêtes bevestigen het: ouder worden is zeker geen verhaal vol kommer en kwel. Heel wat ouderen voelen zich goed. Dankzij hun pensionering krijgen mensen tijd voor de dingen die ze echt betekenisvol vinden. Een actief netwerk, kleinkinderen en interesses waar vroeger nooit ruimte voor was. Er start een nieuwe levensfase, met een nieuwe invulling. 

Alleen mogen we dat beeld niet veralgemenen. Niet voor iedereen brengt die overgang voldoening. En naarmate mensen ouder worden, komen er naast mooie veranderingen ook uitdagingen of kantelmomenten die gepaard gaan met verlies. Veerkracht, zorg en ondersteuning zijn dan broodnodig. Alleen blijkt dat vaak niet vanzelfsprekend. Vooral onder de oudste ouderen worstelen heel wat mensen door die opeenvolgende verlieservaringen met hun mentaal welzijn.

Gebrek aan hulp op maat

Dat ouderen geen luisterend oor vinden voor hun kopzorgen kent verschillende oorzaken. In de eerste plaats is er nog steeds sprake van een groot taboe. Zeker de oudste ouderen durven niet altijd het gesprek over hun kopzorgen aangaan. Vaak omdat ze er anderen niet mee willen belasten.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat ouderen die worstelen met hun mentaal welzijn hun verhaal durven doen. Dat ze zich gesteund voelen. En dat ze daar veerkrachtig doorheen kunnen komen.

Daarnaast gaan we als samenleving anders om met ingrijpende veranderingen op latere leeftijd. Omdat we het idee hebben dat bepaalde veranderingen nu eenmaal bij het ouder worden horen, leiden we ouderen minder snel toe naar gepaste hulp en ondersteuning.

Ten slotte is de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen veel minder uitgebouwd dan voor jongere leeftijdsgroepen. Boven de 65 botsen mensen letterlijk op heel wat gesloten deuren binnen het zorglandschap, simpelweg omdat 65-plussers er niet voor in aanmerking komen of de overheid er geen geld voor voorziet.

Ook jij kan iets betekenen

Deze coronacrisis daagt ieders welzijn uit. Niet in het minst die van ouderen. Door de pandemie en de bijhorende maatregelen ondervinden we bovendien allemaal hoe belangrijk een goed gesprek en een warme knuffel zijn. Ook de waarde van professionele hulp op het vlak van psychisch welzijn blijkt meer dan ooit. 

Iedereen kan een bijdrage leveren. Voor veel mensen maakt een luisterend oor al een wereld van verschil. Vraag aan ouderen in je omgeving hoe het gaat, hoe het écht gaat, en maak tijd om te luisteren. Daarmee leggen we een sterke basis.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat ouderen die worstelen met hun mentaal welzijn hun verhaal durven doen. Dat ze zich gesteund voelen. En dat ze daar veerkrachtig doorheen kunnen komen. Want welke leeftijd je ook hebt, niemand is ooit te oud om te kunnen genieten van het leven. Zolang je maar kan rekenen op de juiste mensen om je heen.

Kopzorgen verdienen zorg

De Vlaamse Ouderenraad is ervan overtuigd dat de kopzorgen van ouderen gepaste zorg verdienen. Van een luisterend oor, tot psychologische hulp. Daarom lanceerde de organisatie recent de campagne ‘Kopzorgen Verdienen Zorg.’ Surf naar de campagnewebsite www.kopzorgen.be, en laat je inspireren. Je vindt er moedige getuigenissen van ouderen die openlijk durven praten over hun kopzorgen en over hoe zij een weg vooruit vonden.  

Next article