Home » 50+ » Langer zelfstandig wonen dankzij traplift
50+

Langer zelfstandig wonen dankzij traplift

Voor ouderen die minder mobiel worden is een traplift dé ideale investering. Hiermee kan je immers in alle veiligheid thuis blijven wonen, zonder dat je omgeving zich zorgen hoeft te maken. Maar waar moet je op letten bij je aankoop? We zochten het voor je uit!

Tekst: Joris Hendrickx

Ideale investering voor minder mobiele ouderen 

De meeste Belgische ouderen willen liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen en hun autonomie behouden. Maar dat moet dan wel op een veilige manier kunnen. Ouder worden houdt immers ook in dat je stillaan meer kwaaltjes krijgt en minder goed te been bent. Het gebruik van een trap kan hierdoor een steeds grotere uitdaging worden.  

Veel ouderen beslissen daarom toch om te verhuizen naar een woonzorgcentrum, serviceflat of appartement, zonder dat ze daar écht nood aan hebben. Woonzorgcentra en serviceflats zijn nochtans erg prijzig. De prijs voor één kamer in een rusthuis kan al snel oplopen tot € 2.000 per maand. 

Daarom doen veel 50-plussers er goed aan om zich te informeren over de mogelijkheden voor een traplift in hun huis. Een traplift kan zonder al te grote aanpassingen in bijna alle woningen worden geïnstalleerd en er bestaan diverse modellen voor rechte trappen, trappen met bochten, binnen, buiten,… Iedere traplift wordt op maat van de trap en de gebruiker gemaakt. 

Een traplift kan zonder al te grote aanpassingen in bijna alle woningen worden geïnstalleerd.

Waar moet je op letten bij een traplift? 

1. Prijs

Om de prijs te drukken klop je beter rechtstreeks aan bij een fabrikant. Sommige leveranciers vragen zelfs geen voorschot, als vertrouwen naar de klant toe. Neemt de leverancier de traplift overigens tegen een eerlijke prijs terug als je hem niet meer nodig hebt? In het algemeen geldt ook: hoe meer bochten, hoe hoger de prijs. Maar uiteraard spelen de opties eveneens een grote rol bij traplift prijzen

2. Dienst na verkoop

Een ander aandachtspunt waar vaak helaas te weinig aandacht aan wordt besteed is de bereikbaarheid achteraf. Ook de garantie op de onderdelen en de betaalbaarheid van het onderhoudscontract kunnen een groot verschil maken. Kies voor een leverancier die levenslange garantie geeft op de motor en de rail. 

3. Levertermijn

De levertermijn kan voor velen eveneens belangrijk zijn, zeker wanneer het om een dringende nood gaat na bv. een valpartij of een blessure. Sommige leveranciers doen er slechts een tweetal weken over om te leveren en zijn in geval van hoge nood zelfs in staat om binnen de 48 uur te leveren. Een leverancier die zelf ook fabrikant is zal hier flexibeler in kunnen zijn dan een tussenhandelaar.  

4. Ruim assortiment

Een laatste cruciale factor, naast het kopen bij een fabrikant, is dat de leverancier beschikt over een ruim assortiment van trapliften. Door te kiezen voor iemand met een ruim assortiment word je nooit richting één product gepusht, maar krijg je echt een oplossing voorgeschoteld op jouw maat. 

Steunmaatregelen door de overheid 

Mensen met een beperking kunnen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) terecht voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van hun traplift. Wonen Vlaanderen geeft een premie aan 65-plussers. Daarbovenop geven ook sommige provincies en gemeenten een premie. 

Next article