Home » 50+ » Hilde Crevits: “Het woord is aan de babyboomers”
50+

Hilde Crevits: “Het woord is aan de babyboomers”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

De mensen die geboren zijn tijdens de topjaren van de babyboom nemen een steeds grotere en belangrijkere plek in onze samenleving in. Dat zorgt voor heel wat financieel-economische kansen, maar ook voor een reeks uitdagingen op het vlak van de vergrijzing. Vlaams minister Hilde Crevits licht toe.

Begin 2022 waren er meer dan drie miljoen Vlaamse 50-plussers. Het gaat dan ook al lang niet meer over een nichegroep. Meer nog: de groep tussen 55 en 59 jaar is intussen zelfs de grootste in Vlaanderen. Ook ik behoor sinds kort tot die groep, net 55 lentes jong.

Tijd en ruimte, maar…

Waar die leeftijd vroeger gelijkstond aan een nakend pensioen, is het nu veeleer een nieuw hoofdstuk in het actieve beroepsleven. De kinderen zijn vaak de deur uit, wat meer ruimte geeft, letterlijk en figuurlijk. Het is het ideale moment om tijd vrij te maken voor nieuwe of herontdekte hobby’s of passies, al duiken bij velen vaak ook de eerste kleinkinderen op. Tegelijkertijd is 50-plus natuurlijk geen 40-plus meer. Het recupereren na een zware inspanning gaat iets trager, en dat is voor een sportfanate en competitiebeest als ik geen gemakkelijk besef. Een gezonde levensstijl is dan ook meer dan ooit essentieel, zeker als je weet dat de gemiddelde levensverwachting vandaag in Vlaanderen boven de 82 jaar ligt.

Met een nieuw Vlaams ouderen- beleidsplan investeren we vanuit de overheid volop in de verschillende pijlers van onze ouderenzorg.

Vlaams ouderenbeleidsplan

Het loont dus zonder twijfel de moeite om te investeren in die oude dag, zowel persoonlijk als vanuit de overheid. En dat doen we in Vlaanderen met een nieuw Vlaams ouderenbeleidsplan, een plan dat ouderenparticipatie centraal plaatst, dat investeert in kwaliteitsvolle en betaalbare ouderenzorg, dat werk maakt van een kwaliteitsvolle woonomgeving, inzet op een dementievriendelijk Vlaanderen en gericht strijdt tegen eenzaamheid.

Inclusieve samenleving

Zo bouwen we vanuit de Vlaamse regering elke dag aan een inclusieve samenleving waar leeftijd geen rol speelt, waar iedereen gelijke rechten en kansen krijgt om actief deel te nemen aan de gemeenschap en te genieten van het leven. Een gezonde geest in een gezond lichaam blijft de beste garantie op een gelukkige oude dag! In deze campagne vind je een brede waaier aan tips, inspiratie en advies om je daarbij op weg te zetten. Veel leesplezier!

Next article