Home » 50+ » “Babyboomers hebben alle troeven in handen”
50+

“Babyboomers hebben alle troeven in handen”

Jean-Pierre Vyncke van SeniorenNet.be
Jean-Pierre Vyncke van SeniorenNet.be
Jean-Pierre Vyncke van SeniorenNet.be

Jean-Pierre Vyncke van SeniorenNet.be pleit voor het samenbrengen van actieve babyboomers om bestaande woningen en de daarbij horende taken te delen. Dat is niet alleen kostenbesparend, maar het verhoogt ook de levenskwaliteit.

De term babyboomers omvat de leeftijdsgroep van 54 tot 74 jaar. Deze generatie geldt als financieel stabieler en ook bereid om meer te spenderen dan de jongere generatie. De mensen mogen dan wel vergrijzen, maar age is just a number. Ze voelen zich eeuwig jong, al gaat het allemaal soms wat trager…

Geboren na de oorlog groeiden ze op in de gouden jaren zestig. Ze zijn de eerste jongeren van de consumptiemaatschappij en kunnen zeker nog een actieve rol in de samenleving spelen.

Babyboomers besteden veel aandacht aan een gezonde levensstijl en vormen een groep die heel wat troeven in handen heeft, actief wil blijven en nieuwe dingen wil ontdekken. Daten, reizen en uitstapjes maken: ze willen wel jong sterven, maar zo laat mogelijk…

Groeiende eenzaamheid

Een van de opvallendste kenmerken binnen deze groep is de groeiende eenzaamheid. Steeds meer babyboomers wonen noodgedwongen alleen, vaak in te grote gezinswoningen die heel wat onderhoud vragen.

Door de kosten te delen, komt er budget vrij om verouderde woningen te moderniseren.

In Vlaanderen wonen ongeveer 420.000 50-plussers alleen in een te groot huis, vaak noodgedwongen omdat er geen betaalbaar alternatief is. De woning delen met een zelfgekozen generatiegenoot biedt hiervoor een oplossing. Je kan er per maand minstens 670 euro mee besparen – een wereld van verschil als je weet dat een gemiddeld pensioen slechts 1.200 euro bedraagt.

Door de kosten te delen, komt er budget vrij om verouderde woningen te moderniseren. Wanneer je samenwoont, kan je elkaar bovendien helpen door de taken te verdelen. Dat helpt om de onder druk staande zorgsector te ontlasten. Babyboomers zullen op die manier langer thuis kunnen blijven wonen. Ook komen zo huizen vrij die aan jonge gezinnen verkocht of verhuurd kunnen worden. Daarnaast verhoogt samenwonen het veiligheidsgevoel.

Online platform

Gebaseerd op de ervaringen en inzichten in de doelgroep ontstond bij het team achter SeniorenNet.be het idee voor een online matchingplatform. Dit platform zet de moderne technologie in om babyboomers de kans te geven gelijkgestemden te vinden waarmee ze kunnen samenwonen. Het doel is om voor beide partijen de levenskwaliteit te verhogen.

Next article