Home » Wonen » Welke trendkleuren passen bij jouw interieur?
Wonen

Welke trendkleuren passen bij jouw interieur?

In samenwerking met
In samenwerking met

Kleuren bepalen in elk interieur de sfeer én de gemoedstoestand van de bewoners. Voor haar nieuwe collectie kiest BOSS paints – het moederbedrijf van colora –  dit jaar voor pure, warme kleuren. “Onze collectie met slechts één nieuwe trendkleur – Re-Used Cardboard – en met vijf nieuwe combinaties van bestaande kleuren, wil vooral rust in huis brengen”, zegt kleur- en interieurexpert Sarah Van Landuyt.

Tekst: Sandra Gasten

Wat inspireert jullie bij de creatie van een kleurencollectie?
Sarah Van Landuyt

“Een trendcollectie vat de emoties van een periode samen en is een afspiegeling van wat er zich dan in de samenleving afspeelt. Die trends proberen we te vertalen naar kleuren voor het interieur.”

“Door de lockdowns ontpopten onze huizen zich tot multifunctionele ruimtes waar we tegelijk moesten werken én ontspannen. Plots kreeg de creatie van een warm, gezellig en rustgevend nest de voorrang. Daarnaast trokken we de natuur in om te ontsnappen en ook daar rust te zoeken.”

“Ook de klimaatverandering, de nood aan menselijkheid en de vraag naar duurzaamheid hebben de collectie beïnvloed.”

“Positief aan elke crisis is dat ze nieuwe ideeën, inzichten en mogelijkheden brengt. Een pallet aan nieuwe kleuren uitbrengen, voelde niet juist. Bij de samenstelling van deze trendcollectie stelden we onze vertrouwde werkwijze in vraag: wat als we de bestaande kleuren een langer leven geven door ze te combineren met andere kleuren? Wat als we herdenken, hergebruiken en herschikken?”

“De focus in de nieuwe collectie ligt daarom op slechts één trendkleur: het Re-Used Cardboard, een neutrale, kartonkleurige tint. Die biedt houvast, draait om eerlijkheid, brengt rust in huis en combineert moeiteloos met andere tinten.”

Rust, natuur en duurzaamheid: dat waren de inspiratiebronnen voor onze trendcollectie Art of Balance.

“Zo kwamen we tot vijf nieuwe combinaties van acht bestaande kleuren én de nieuwe trendkleur. De parallel is duidelijk: net zoals we nu zoeken naar een nieuwe balans en tegelijk genieten van meer vrijheid, is de trendcollectie een mix van neutrale basiskleuren met enkele verfrissende en levendige kleuren als sprankeltje hoop.”

Die nieuwe combinaties hebben ongetwijfeld een oorsprong?

Silent Luxury is een collectie die verwijst naar een nieuw evenwicht, waarbij we controle willen hebben over onze levensstijl, gezondheid en omgeving. Hiervoor koos BOSS paints voor een sober en sereen kleurenpallet met zandtonen, witte basistinten en grijstinten die zorgen voor maximale rust en warmte.”

Silent Luxury
Green Wave

“Voor Green Wave beseffen we meer dan ooit de impact van de natuur die het ook in de woning voor het zeggen krijgt: we omringen ons met pure, aardse kleuren, natuurlijke bruintinten en soorten groen voor rust en balans. Bovendien bewijst de natuur hoe deze kleuren moeiteloos samengaan, zodat je ze van vloer tot plafond kan combineren. Zorg voor jezelf en anderen stond tijdens de pandemie centraal, maar ook de keuze voor eerlijke spullen, gezond eten en duurzame kleren.”“De derde collectie, Farming Community, haalt haar inspiratie bij onze voorouders – de boeren en vissers – waar de gemeenschap, het ambacht en het lokale primeerden. De zacht verweerde tinten zorgen met de trendkleur voor een harmonieus en vertrouwd palet.”

Farming Community
Native Wisdom

“De collectie Native Wisdom draait om houvast: hoe geraken we dichter bij onze roots? De duik in het verleden levert een verrassend multicultureel verhaal op, waarbij diepe tinten als warm bruin, donkergroen en intens rood het interieur persoonlijkheid en ziel inblazen.”

Gently Playful“Tot slot borrelt de creativiteit op en lonkt de vrijheid weer. Kortom, er zit kleur in de toekomst en dat zie je in de combinatie Gently Playful. Combineer neutrale tinten met een vrolijk felgeel of levendig roze én met Re-Used Carboard voor een optimistische, sprankelende mix.”
Hoe zorg je ervoor dat kleuren in het interieur tot hun recht komen? 

“Een goed evenwicht is belangrijk. Kies kleuren waarbij je je goed voelt en die je graag ziet. Bij je keuze kijk je ook naar de kleuren en materialen die er al zijn: de vloer, het meubilair, de gordijnen,… Let op het invallende licht in de ruimte.”

“Ook de architectuur van een woning kan bepalend zijn. Moet een haardelement eruit springen, wil je een laag plafond hoger laten lijken? En kijk welke functie een ruimte heeft. In de woonkamer kies je best voor warme, rustige tonen. Experimenteren met gewaagde kleuren kan in de inkomhal of op het toilet, ruimtes die je niet zo vaak gebruikt. Slaapkamers en studeerkamers hou je beter rustig, een speelkamer of ontspanningsruimte kan dan weer meer kleur aan.”

Zijn er tips die je nog kan meegeven om een unieke sfeer te creëren?

“Werk eens met verven met structuur. Kleur en structuur versterken elkaar. Dat soort verven passen bij de duurzame trend en onze zoektocht naar natuurlijke interieurs. Wist je dat de natuurlijke materialen kalk en klei weer populair zijn? En dat er steeds meer vraag is naar effecten van erosie, een lijnenspel, korreltjes of imperfecties op wanden? Of ga eens voor een muur met een extraatje: magneetverf zorgt voor kleur, maar ook voor creatieve mogelijkheden.”

“En geraak je er toch niet uit? Dan kan je je laten bijstaan door een kleur- en interieurexpert van BOSS paints en colora.”

Next article