Skip to main content
Home » Wonen » Vloerverwarming: reactieve systemen bieden meer voordelen
Wonen

Vloerverwarming: reactieve systemen bieden meer voordelen

Vloerverwarmingssystemen bieden heel wat voordelen: onzichtbare en geruisloze installatie, zachte warmte, energiebesparing enzovoort. Het zogeheten “reactieve” systeem is het neusje van de zalm.

Tekst: Philippe Van Lil

Sneller

Een reactief vloerverwarmingssysteem wordt gekenmerkt door een veel snellere reactie op variaties in de behoeften van elke ruimte van een gebouw dan de traditionele vloerverwarmingssystemen. Dat geldt zowel voor het opstarten als voor het uitschakelen van de verwarming. De verklaring is de structuur van het systeem: de thermische inertie die doorgaans aanwezig is in traditionele systemen, is hier weggewerkt.

In rechtstreeks contact met de uiteindelijke bekleding

Om deze thermische inertie te kunnen wegwerken, moeten de buizen rechtstreeks in contact staan met de uiteindelijke bekleding. Het kan gaan om betegeling, verlijmd of zwevend parket, marmer, blauwe steen, maar ook om gegoten decoratieve elementen, zoals epoxy of decoratief beton. Bij de traditionele systemen worden de buizen op een isolerende laag gelegd en dan verzonken in 7 tot 8 cm beton, en daarom duurt het een tijdje voor ze opgewarmd of afgekoeld zijn.

Meer comfort

Oververwarming voorkomen en elke zone los van de andere kunnen instellen betekent uiteraard meer comfort. Elke zone beschikt immers over eigen circuits, waar het water doorheen stroomt naargelang de reële behoeften van de gebruikers.

Energiebesparingen

Uiteraard leidt dit ook tot energiebesparingen. Zo verwarmen we immers alleen wat echt verwarmd moet worden, tot de gewenste temperatuur en op het gewenste moment. En dat voelen we natuurlijk ook in onze portemonnee.

Makkelijk te installeren

Aangezien een laag beton niet langer nodig is, is het systeem makkelijk te installeren. Het is nauwelijks 2 cm dik, heel licht, want het is van hout – ongeveer 13 kg per vierkante meter – en bij de plaatsing hoeft dus de volledige structuur van een gebouw niet aangepast te worden. Dat is bijzonder interessant bij een renovatie.

Milieuvriendelijker

Omdat het systeem van licht hout is gemaakt, is het milieuvriendelijker dan andere systemen. Maar dat is niet alles: het is ook compatibel met ecologische isolatiematerialen, zoals houtwolpanelen, waarop het rechtstreeks kan worden geïnstalleerd. Als je weet dat hout CO2 opslaat, is dit natuurlijk niet te verwaarlozen.

Water van een lage temperatuur

Het reactieve systeem biedt uiteraard ook de vele andere voordelen van de traditionele vloerverwarmingssystemen. Het gebruikt namelijk water van een lagere temperatuur dan bijvoorbeeld bij radiatoren. Behalve de energiebesparing die dat met zich meebrengt, is er ook nog het voordeel dat het systeem daardoor compatibel is met warmtepompen.

Lagere temperatuur voor hetzelfde gevoel

Het is algemeen bekend dat een vloerverwarmingssysteem dat op 2° minder is afgesteld dan radiatoren, een gelijkwaardig gevoel van warmte en comfort biedt. Uit verschillende studies, waaronder officiële cijfers van het Waalse Gewest, blijkt dat dit een energiebesparing van ongeveer 15% vertegenwoordigt.

Warm in de winter, koel in de zomer

Als reactieve vloerverwarming wordt gecombineerd met een omkeerbare warmtepomp, kan het systeem in de zomer worden gebruikt om verkoeling te brengen en de kamertemperatuur tot op een aanvaardbaar niveau te doen dalen.

Lokale productie

Sommige reactieve systemen worden exclusief in België of in Europa geproduceerd. De belangrijkste onderdelen van het systeem, namelijk de waterdichte MDF-platen en de aluminiumroosters, komen bijvoorbeeld uit de provincie Luxemburg. Ons advies: informeer u!

Next article