Skip to main content
Home » Wonen » Het interieur in 2020: mix van ecoluxe en historiek vs. nieuwe landelijke stijl
Huis & Tuin

Het interieur in 2020: mix van ecoluxe en historiek vs. nieuwe landelijke stijl

Hilde Francq, trendbureau Francq Colors. credit: Kaat Pype

Wie zijn interieur volgend jaar hip wil maken, kiest best voor materialen als verwerkte dennennaalden, granen of koffie, een Griekse sculptuur naast een seventies tafel of een landelijke maar minimalistische stijl met ambachtelijke elementen zoals hout of steen. Hilde Francq van trendbureau Francq Colors legt uit waarom dit de trends voor 2020 worden.

Tekst: Sandra Gasten

Hoe ziet een interieur er anno 2020 uit?

“Ecoluxe is een belangrijke nieuwe trend. Maar vergis je niet: de geitenwollensokken zijn ver weg. Het moet er classy uitzien. Er verschijnen heel wat nieuwe materialen zoals samengeperste dennennaalden, granen of koffie die bewerkt worden zodat ze de meest diverse looks kunnen krijgen. Die materialen zijn nog niet mainstream, maar we verwachten dat ook grote spelers, zoals IKEA, ermee gaan experimenteren. Verder zien we de invloed van digitale vormgeving doorsijpelen.”

“Een ‘normaal’ interieur wordt saai en dus gaan we eclectisch werken. We krijgen heel aparte interieurs met invloeden uit verschillende tijdperken: een fragment van een antieke Griekse sculptuur, een renaissance-element, een seventies salontafel … Al die elementen worden gecombineerd. ‘Transhistorisch’ noemen we dat. Het resultaat is een interieur dat ‘instagrammable’ is en dus perfect voor de tijd van nu.”

Die nieuwe trend lijkt best extravagant. Gaat iedereen zich daarin kunnen vinden?

“Omdat ze zo extravagant is, gaat er – zoals dat meestal gaat – zich een antitrend ontwikkelen. Wij noemen die de ‘nieuwe landelijke stijl’. Maar vergis je niet: het gaat niet om stoelen met strikken om.”


Kleur kan je interieur volledig veranderen. Het kan je ruimte groter of net kleiner doen lijken, gezelliger of net killer. Kleur kan je humeur sturen.


“Die nieuwe stijl wordt heel minimalistisch. De materialen zijn dan wel ambachtelijk – denk aan riet, hout, steen, canvas en kalkverf op de muren -, maar de vormgeving is strak en eigentijds. De warme materialen worden gecombineerd met glasvezel en staal of aluminium, waardoor er toch een nieuwe mix ontstaat. Wij noemen dit een nieuwe minimalistische boerenesthetiek.”

Die trends hebben wellicht een oorsprong. Welke zaken hebben de richting ervan beïnvloed?

“De jongere generatie heeft een andere kijk op luxe. Bling bling is niet meer aan de orde. Zij willen uitpakken met iets dat ecologisch is geproduceerd. Vandaar die hunkering naar ecoluxe. Verder zien we de invloed van digitale vormgeving. Nieuwe technologieën zoals augmented reality en virtual reality zullen de komende jaren matuur en mainstream worden.”

“Die evolutie zal ervoor zorgen dat ‘normale’ interieurs tegenover AR-en VR-omgevingen nogal saai gaan lijken. In de transhistorische trend zien we de invloed van de Deense ontwerper Verner Panton, wiens gedachtengoed én kleurenpalet volledig terug is. Hij creëerde woonomgevingen die werelden apart waren, eigenlijk een vorm van ‘virtual reality’ avant la lettre. Zijn invloed is dus logisch. De ‘nieuwe landelijke stijl’ is dan weer een reactie tegen de huidige ‘ugly’ trend, maar ook deels geïnspireerd op The Handmaid’s Tale. Want zulke Netflixseries hebben een invloed op de trends van vandaag, denk maar aan de invloed van Game of Thrones.”

Wat zijn de meest voorkomende kleuren? Zit er één topkleur bij?

“We krijgen een nieuwe categorie kleuren: de ‘neo-neutrals’. Dat zijn neutrale tinten zoals wit, beige of grijs die door de subtiele toevoeging van een andere tint een nieuw karakter krijgen. Ze zijn niet voldoende verzadigd om een pastelkleur te zijn, maar hebben toch veel meer persoonlijkheid dan een neutrale tint. Het zijn de nieuwe complexe neutralen.”

“Verder zien we dat er een palet komt waar veel tinten een oranje of gelige ondertoon krijgen. Ze krijgen zo een jeugdig, maar ook nostalgisch karakter. De ecotrend geeft aanleiding tot een reeks variaties op groen en bruin. En bij de nieuwe landelijke stijl past een palet waarin de kleuren van gedroogd gras en graangewassen, zoals maïs en tarwe, een hoofdrol spelen.”

Zijn er verrassende kleurencombinaties bij?

“De combinatie van verschillende neo-neutrals kan heel interessant uitpakken. Verder zien we in de transhistorische trend een geslaagde combinatie van tinten hemelsblauw gecombineerd met goud.”


Ecoluxe is een belangrijke nieuwe trend. Maar vergis je niet: de geitenwollensokken zijn ver weg. Het moet er classy uitzien.


Waar zullen we die kleuren in het interieur zien terugkomen?

“De neo-neutrals zijn ideaal om op grotere oppervlakken, zoals muren of gordijnen, te gebruiken. Ook voor textiel zijn ze geschikt. De fellere tinten zul je zien op accessoires. Maar alles hangt af van het profiel van het bedrijf en de markt waarin het beweegt.”

“Een merk als Seletti, dat bekendstaat om zijn soms extravagante objecten, zal feller durven te gaan dan pakweg Fritz Hansen, dat designklassiekers maakt en rekening zal houden met een cliënteel dat eerder van klassieke tinten houdt.”

Hoe belangrijk is het kiezen van dé perfecte kleur in je interieur?

“Heel belangrijk, want kleur kan je interieur volledig veranderen. Kleur kan je ruimte groter of net kleiner doen lijken, gezelliger of net killer. Kleur kan je humeur sturen. Maar het gaat niet over kleur alleen: wij zien kleur altijd in combinatie met andere kleuren en materialen. Een kleur in één materiaal kan er totaal anders uitzien dan diezelfde kleur bijvoorbeeld op een ander materiaal.”

Next article