Home » Wonen » “Beleving, natuurlijke materialen en metaalkleuren staan centraal in de badkamer”
Wonen

“Beleving, natuurlijke materialen en metaalkleuren staan centraal in de badkamer”

In samenwerking met
In samenwerking met

Meer beleving, luxe en natuurlijke materialen. Die trends zetten zich volgend jaar in de badkamer door. “Dus kiezen we voor kraanwerk en doucheprofielen in metaalkleuren, in combinatie met natuursteen en hout”, zegt Pierre Decoster, hoofddesigner bij badkamerproducent X²O.

Tekst: Sandra Gasten – foto’s: X²O

Heeft de coronapandemie een invloed gehad op de badkamertrends?
Pierre Decoster, hoofddesigner X²O.

“Door de coronapandemie hebben we meer van thuis uit gewerkt, in onze woning geleefd en er onze vrije tijd doorgebracht. Dat heeft enerzijds geleid tot meer badkamerverbouwingen, anderzijds won het aspect beleving aan belang. Er was meer budget en tegelijk was er een sterk verlangen naar esthetiek en luxe. Het is alsof we, door de reis die we vorig jaar niet konden maken, de badkamer in het luxehotel hebben gemist en die naar onze woning wilden brengen.”

Hoe ziet de badkamer er anno 2022 uit?

Zwart kraanwerk en zwarte accessoires hebben de laatste vijf jaar al een belangrijke plek ingenomen. Zwart blijft populair en zal misschien zelfs het aandeel van chroom voorbijsteken. Daarnaast is er een grote vraag naar kraanwerk, doucheprofielen en accessoires in metaalkleuren zoals goud, koper, gunmetal en nikkel. Tegelijk is er een trend naar natuurlijke materialen. Natuursteen is hip. De wastafel of waskom gehouwen uit één blok Italiaanse marmer of douchebodems in graniet: het kan allemaal. Ook hout komt terug. In de lagere prijsklasse zijn er meubelen in melamine met houtstructuur, in de hogere prijsklasse meubelen in notelaar, eik en teak. Daarnaast is er een voorkeur voor matte materialen voor de waskom, bad of douchebodem.”

Doen er nieuwe technische snufjes hun intrede?

“Het douchetoilet. De voordelen van het ‘Japanse’ toilet bereiken stilaan ook de Europeanen. In Japan is dit type toilet wijdverspreid in hotels, restaurants, winkelcentra, enz. Binnen de intimiteit van onze woning krijgt het nu ook bij ons meer plaats. Daarnaast is er al even de opkomst van het randloze toilet. Door gebruik te maken van een unieke spoeltechniek is de dubbele rand niet meer nodig, waardoor je minder last hebt van bacteriën en het makkelijker te onderhouden is. Handig is ook de spiegel met verwarmingselement waardoor die niet aandampt.”

Waar hou je het best rekening mee wanneer je je badkamer wil inrichten?

“Zorg ervoor dat alles bij elkaar past, maar let ook op de ergonomie en het gebruiksgemak. Hangen het badkamermeubel, de spiegel of het toilet op de juiste hoogte? Is er voldoende ruimte om je af te drogen, kan je elkaar kruisen wanneer je met twee personen aan de wastafel staat? Is er voldoende bergruimte onder of op de wastafel en is er plek voor de kleding en handdoeken? Bevindt de verlichting zich op de plekken waar ze nodig is? En niet onbelangrijk: waar zitten de aansluitingen, toevoeren en afvoeren en kan ik ze verplaatsen? Dat zijn aspecten die je best op voorhand in kaart brengt.”

Natuursteen is hip en ook hout komt terug. Daarnaast is er een voorkeur voor matte materialen voor de waskom, bad of douchebodem.

Kunnen de badkamerspecialisten van X²O je daarbij helpen?

“Onze badkameradviseurs begeleiden de klanten graag met hun vragen en verlangens, rekening houdend met ieders budget. In de toonzalen van X²O vind je 75 badkameropstellingen waar je inspiratie kan opdoen, afmetingen kan inschatten en oplossingen kan zien. Daarnaast zijn er aparte opstellingen van een zestigtal badkamermeubelen, een kranenafdeling, een wand toiletmeubelen, toiletten met toiletsystemen, douchewanden, noem maar op. Dat komt overeen met meer dan duizend unieke artikelen, verdeeld over 1.500 vierkante meter showroom.”

Zijn er tips om een (kleine) badkamer optimaal in te richten?

“Eenvoud in materialen en kleuren is belangrijk bij elk formaat van badkamer. Dat betekent niet dat je automatisch voor wit moet kiezen om een ruimtelijk gevoel te creëren. Donkere kleuren maken de kamer intiemer, kleurgebruik maakt de ruimte opgewekter. Een inloopdouche is een aanrader, zeker wanneer je deze combineert met een glazen douchewand. Je kan ook de wandbekleding laten doorlopen in de douche. Dat kan met betegeling, maar ook met keramiekplaten, platen in solid surface of pvc, die je in groot formaat kan bestellen. Een aanrader is een vrijstaand bad, een aantrekkelijk object in de ruimte dat minder plaats inneemt dan een inbouwbad. En waarom zou je niet een wand van vloer tot plafond met een spiegel bekleden?”

Je ziet een trend om de badkamer te integreren in de slaapkamer. Zou je dat aanraden?

“Zeker, maar hou er rekening mee dat er voldoende mechanische verluchting is tijdens het baden en douchen. Wanneer de badkamer te klein is voor een douche en bad, kan je ervoor kiezen om een vrijstaand bad in de slaapkamer te zetten. Dat oogt aantrekkelijk, het kan op elk type vloer en het uitzicht is er wellicht mooier dan in de badkamer. Je kan heerlijk relaxen terwijl je televisie kijkt of met je partner praat terwijl die in bed ligt.”

Moet een mooie badkamer duur zijn of kan je de prijs drukken?

“X²O heeft oplossingen voor elk doel en elk budget, over alle assortimenten heen. Wij leveren rechtstreeks aan de eindgebruiker en kunnen zo kortingen aanbieden, zowel op onze eigen merken als op de andere bekende Europese badkamermerken. Dat concept maakt ons uniek in de badkamerwereld. Bij X²O zijn we dus niet alleen bekend voor het grote assortiment, ook voor de eerlijkste prijs.”

Next article