Skip to main content
Home » Vrouwen » OPINIE: “Vrouwen zorgen voor meer variatie en evenwicht binnen het ondernemerslandschap”
Vrouwen

OPINIE: “Vrouwen zorgen voor meer variatie en evenwicht binnen het ondernemerslandschap”

Diane Devriendt, algemeen directeur van Markant vzw.
Diane Devriendt, algemeen directeur van Markant vzw.
Diane Devriendt, algemeen directeur van Markant vzw. Foto: Nathalie Stroobant

Een vrouw aan het hoofd van een bloeiend bedrijf is gelukkig geen zeldzaam beeld meer. En ook steeds meer jonge vrouwen en studenten starten met ondernemen. “En dat is goed nieuws”, zegt Diane Devriendt van Markant vzw.

Er beweegt iets in de ondernemerswereld. De tijd dat de Vlaamse ondernemer hoofdzakelijk een man in blauw maatpak is, is voorbij.

Vrouwen hoeven op het vlak van ondernemerskwaliteiten zeker niet onder te doen voor hun mannelijke collega’s.

Dat is niet zomaar een uitspraak, ze hebben dat intussen ook economisch hard kunnen maken. Kijk naar hoe Françoise Chombar van Melexis in het nieuws kwam. Net zoals dat bij kaderfuncties in bedrijven het geval is, zorgen vrouwen voor meer variatie en evenwicht binnen het ondernemerslandschap, doordat ze ondernemen in andere sectoren en doordat ze de zaken anders aanpakken. Zij hechten over het algemeen bijvoorbeeld meer belang aan duurzaamheid en dragen naast ‘profit’ sterk zorg voor ‘people’ en ‘planet’. Daarom zijn we ervan overtuigd dat nog meer vrouwen de stap naar het ondernemerschap moeten zetten. Maar hoe kunnen we hen dat laatste duwtje in de rug geven?

Zelfstandigen werken vaak op onregelmatige uren en in het weekend. Veel kinderopvang is daar vandaag de dag echter niet op ingesteld en qua rollenpatronen zijn we nog erg vastgeroest.

Sterke rolmodellen 

Laat de onderneemsters van vandaag een volgende generatie onderneemsters inspireren en motiveren. Dat betekent dat we vrouwelijke ondernemers in de media nog meer aan bod moeten laten komen en dat we ze op podia plaatsen door initiatieven als de WOMED Award, de bekroning van de Onderneemster van het Jaar.

Of zoals een finaliste van de WOMED Award zegt: ‘Ik wil dat vrouwen mijn verhaal lezen en denken: als zij het kan, dan kan ik het ook!’

Betere combinatie werk en gezin

Zelfstandigen werken vaak op onregelmatige uren en in het weekend. Veel kinderopvang is daar vandaag de dag echter niet op ingesteld en qua rollenpatronen zijn we nog erg vastgeroest.

We doen dan ook een warme oproep aan partners om voldoende taken met betrekking tot het huishouden en kinderzorg op zich te nemen, en aan vrouwen om zich los te maken van hun schuldgevoel en enige maatschappelijke druk of verwachtingen.

Netwerken en mentoring

Omring startende vrouwelijke ondernemers met een sterk netwerk. Wij hebben zeer positieve ervaringen met mentortrajecten, waarbij een ervaren vrouwelijke ondernemer een startende onderneemster in een 1-op-1-relatie ondersteunt.

Ook aparte lerende netwerken, zoals bijvoorbeeld Artemis, zijn succesvol. Hier kunnen vrouwen van gedachten wisselen en hun ervaringen met elkaar delen. Daar werken we als ‘netwerk van actieve en ondernemende vrouwen’ maar wat graag aan mee. Ondernemerschap leidt gemiddeld tot een grotere werktevredenheid en meer voldoening, net omdat het iets is dat je met passie doet. Dat willen we niemand onthouden, toch?

Next article