Keren we na de pandemie terug naar het ‘oude normaal’? Liever niet, als het aan Rika Coppens ligt.
“Deze pandemie heeft ons de tijd gegeven om fundamenteel na te denken over de functie van werk in ons leven”, aldus de CEO van House of HR. “Meer dan ooit hebben we nood aan missionarissen van werk. Werk graag, en je werkt nooit.”
Eigenlijk heb ik niet het gevoel ooit al een dag gewerkt te hebben. Ik ben met mijn passie bezig: mensen aan werk en een carrière helpen.
Waarom werk ik graag? Toen ik een kind was, zag ik al hoe mijn vader ervan genoot om in zijn bureau plannen te tekenen. Ik leerde begrijpen dat werk de motor van alles is. Het geeft ons eigenwaarde, zorgt voor een inkomen en sociale zekerheid, doet de economie groeien en verbindt mensen. Je realiseert projecten en bouwt samen met anderen aan een veilige toekomst voor onze kinderen.
Werken maakt ons tot betere en gelukkigere mensen. Vanuit deze stellige overtuiging beschouw ik mezelf graag als een missionaris van werk. Ik wil mijn geloof in de goedheid van werk graag met zo veel mogelijk anderen delen.
Gendergelijkheid
Dat ik in mijn rol als CEO en missionaris een vrouw ben, vind ik eerlijk gezegd niet zo belangrijk. Natuurlijk is gender een belangrijk aspect van een gezonde diversiteitspolitiek, maar ik weiger te geloven in een glazen plafond. Vrouwen krijgen wel degelijk kansen om carrière te maken. Alleen vragen ze niet snel genoeg opslag of promotie, zijn ze minder met netwerken bezig, zetten ze minder snel hun eigen realisaties in de verf of onderschatten ze zichzelf te vaak. Bovendien belemmert dure kinderopvang hen in hun carrièreplanning.
Een actievere genderpolitiek moet die nadelen helpen wegwerken. Zo zijn we als House of HR een fiere ambassadeur van ‘Da’s Geniaal’, een Vlaamse actie die jongeren – en dan vooral meisjes – wil aansporen om STEM-richtingen te studeren (science, technology, engineering & mathematics). Meisjes kunnen op technologisch vlak absoluut hun mannetje staan. Vaak zijn ze zelfs beter gestructureerd en kunnen ze beter plannen.
Vrouwen krijgen wel degelijk kansen om carrière te maken.
Hybride werken
Vaak hoor ik mensen hunkeren naar vroeger: werken moet weer worden zoals het was voor COVID-19.
Wel, ik ben daar nog niet zo zeker van.
Deze langdurige pandemie heeft ons de tijd gegeven om na te denken over de manier waarop wij arbeid organiseren. In geen tijd vonden thuiswerk en digitaal vergaderen ingang. Mensen hebben nu meer flexibiliteit dan vroeger om werk en privé beter op elkaar af te stemmen. We weten dat de economie sneller opveert dan velen denken, en dus is het nu dringend zaak om te kijken hoe we dat nieuwe normaal vorm willen geven. Zelf ben ik een voorstander van hybride werken, waarbij telewerk wordt gecombineerd met dagen op kantoor of in een satellietkantoor. De behoefte om elkaar fysiek te ontmoeten, zal nooit wegebben. Het is bovendien cruciaal om de bedrijfscultuur te behouden en creativiteit te stimuleren.
Levenslang leren
Flexibiliteit wordt ook alsmaar belangrijker. Het idee dat je je hele leven dezelfde job uitvoert bij dezelfde werkgever, en dat je dat altijd als loontrekkende doet, is voorbij. Mensen willen soms ook twee jobs deeltijds doen, puur om meer afwisseling te hebben.
We zullen ons meer dan vroeger moeten bijscholen en levenslang leren. Want jobs uit het oude normaal zullen verdwijnen. Denk maar aan retail: door de enorme groei van e-commerce zullen de mensen uit deze sector zich meer moeten bezighouden met onlineactiviteiten en klantentevredenheid.
En het zijn echt niet alleen bedienden die zich moeten bijscholen, ook arbeiders krijgen meer en meer te maken met begrippen als artificiële intelligentie en robotica. Als we blijven leren, flexibel zijn en openstaan voor innovatie zal werken meer dan ooit een zegen zijn. Geloof deze missionaris maar: werken maakt iedereen gelukkig!