Skip to main content
Home » Vrouwen » Evi Hanssen: “Ik wil mijn eigen koers varen”
Vrouwen

Evi Hanssen: “Ik wil mijn eigen koers varen”

Evi Hanssen
Evi Hanssen
Evi Hanssen: presentatrice, zangeres en auteur van het boek ‘Ergens onderweg’.

Gedurfde keuzes maken, is niet altijd gemakkelijk. Het vraagt veel van jezelf wanneer je kiest voor onzekerheid en onbewandelde paden. Toch is een open geest en een portie durf vaak noodzakelijk om nieuwe kansen te ontdekken en geluk te vinden. Dat bewijst ook Evi Hanssen. Met haar boek ‘Ergens onderweg’ neemt ze ons mee in de cruciale keuzes die haar gemaakt hebben tot de vrouw die ze vandaag is.

Tekst: Joris Hendrickx – foto’s: Dieter Bacquaert

In welke zin vormen ‘boldchoices’ een rode draad in jouw leven?

“Ik ben opgegroeid in een klein dorpje en was de enige van mijn klas die in het middelbaar een kunstrichting wilde volgen in het ‘verre en grote Antwerpen’. Dat was geen vanzelfsprekende keuze, want zowel mijn leraar als het PMS probeerden me dat uit het hoofd te praten. Maar ik wist wat ik wilde en ging er dus voor. Vlak voor mijn eindexamens in het derde jaar aan het conservatorium kreeg ik de kans om aan de slag te gaan als VJ bij TMF. Hoewel ik achteraf gezien best nog wel mijn examens had kunnen afleggen, besloot ik om meteen de sprong te wagen. Ik wilde nu eenmaal vooruit en wist dat ik die job en ervaring absoluut wilde. Na 2,5 jaar bij TMF diende ik mijn ontslag in zonder op dat moment een andere job in het vooruitzicht te hebben. Dat was dus een gewaagde zet, maar wel eentje waar ik me goed bij voelde. Pas nadien vond ik opnieuw mijn weg in de media.”

Welke weg ben je dan vervolgens ingeslagen?

Evi Hanssen
Evi Hanssen: presentatrice, zangeres en auteur van het boek ‘Ergens onderweg’.

“Ik heb lang bij VTM gewerkt. Ook dat was op zich een bijzondere keuze, want mijn profiel paste destijds eigenlijk beter bij andere zenders. VTM was toen immers nog een echte ‘Miss België-zender’, terwijl ik wat meer rock ‘n roll was. Maar ik mocht er programma’s maken waarbij ik verre reizen kon maken en dus was het voor mij een gedroomde combinatie. Twee jaar geleden besloot ik om te stoppen bij VTM. Ik had er nochtans een exclusiviteitscontract. Toen dat afliep, had ik tal van mogelijkheden om het te verlengen of nog andere programma’s te presenteren. Maar ik wilde gewoon voor mijn geluk gaan, en ben blij dat ik dat ook heb gedaan.”

“Vorig jaar schreef ik het boek ‘Ergens Onderweg’. Er waren heel wat redenen om dat niet te doen, want als BV word je dan al snel in een vakje geduwd. Maar ook hier deed ik gewoon waar ik me het best bij voelde. Ik ben nu eenmaal iemand die haar koers zelf wil bepalen en daarbij bereid is om de sprong in het duister te maken. Lukt het eens niet, dan is dat ook helemaal niet zo erg.”

Pas je dat ook toe op je privéleven?

“Ik trouwde al op mijn 27ste en ben gescheiden toen mijn kinderen amper 1 en 2 jaar oud waren. Dat was zowel voor mezelf als voor mijn kinderen best heftig. Toch kon het niet anders. Intussen heb ik opnieuw de liefde gevonden en ga ik daar weer 100% voor. Ook dat was niet vanzelfsprekend. Op basis van al die keuzes op privé en professioneel vlak kon ik mezelf ontwikkelen tot de persoon die ik vandaag ben. Ik wil steeds vooruitgaan, maar dat heeft ook zijn prijs. Ik heb heel wat zekerheden en comfort moeten opofferen. Al de grote beslissingen die ik net opgenoemd heb, waren trouwens geen impulsieve of roekeloze beslissingen, integendeel. Er is telkens goed over nagedacht. Ik ben het type persoon dat een knoop durft door te hakken en er dan volledig voor gaat.”

Jarenlang toetste ik mijn succes af op basis van hoe vaak ik in de media kwam en hoe populair ik was. Vandaag is mijn definitie van succes veranderd.

In welke zin hebben al die keuzes jou gemaakt tot de vrouw die je vandaag bent?

“Vandaag heb ik een fantastisch nieuw samengesteld gezin. Door een grote zekerheid op professioneel vlak op te geven en ervoor te kiezen om dichter bij mezelf te staan, nog meer met mezelf bezig te zijn en enkel nog dingen te doen die ik echt wil, beschouw ik mezelf als een zeer gelukkige vrouw.”

Wat vind je belangrijk bij de keuzes die je vandaag maakt?

“Vroeger was het mijn grote droom om op een podium te staan en te presenteren en te zingen. Vanaf het middelbaar ben ik daar continu voor gegaan. Elke keuze die ik maakte, was een volgende stap in die ambitie. Tot enkele jaren geleden werd ik gedreven door die drang om te performen en te entertainen. En dat heb ik ook allemaal bereikt. Nadien begon ik echter te reflecteren over waar ik écht voldoening van krijg. Ik besefte dat dat kwam door mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij. Nu wil ik dus niet zomaar meer dingen maken. Ik wil de wereld rondom me er ook mee verbeteren, al is het maar bescheiden. Ook dat vraagt weer moeilijke keuzes waarbij ik vaak veel verwacht van mezelf en van anderen. Ik moest sommige dingen ook leren loslaten. Jarenlang toetste ik mijn succes af op basis van hoe vaak ik in de media kwam en hoe populair ik was. Vandaag ben ik een ander pad ingeslagen en is mijn definitie van succes veranderd. Ik ga nu voor mijn geluk, en dat is voor de buitenwereld uiteraard minder zichtbaar.”

Hoe heb je die levensinzichten vertaald in een boek?

Ergens Onderweg - Evi hanssen
Ergens onderweg, uitgeverij Horizon, 22,99 euro.

“De inspiratie voor ‘Ergens onderweg’ ontstond door de zeiltocht over de Atlantische Oceaan die ik vorig jaar maakte voor het programma ‘Over De Oceaan’. Hoewel ik tijdens die reis nog niet het idee had om een boek te schrijven, hield ik er wel zoals steeds een dagboek bij. Dat dagboek, samen met andere notities en boeken die ik heb gelezen over levensinzichten, deden me enkele weken na mijn thuiskomst beslissen om een boek te schrijven. Iedereen krijgt in het leven wel eens met gelijkaardige uitdagingen en tegenslagen te maken: ontslag, liefdesverdriet, verlies, onzekerheden,… In mijn boek beschrijf ik hoe ik daar persoonlijk doorheen probeer te navigeren, net zoals bij een zeiltocht dus. Hoewel ik het boek vanuit mezelf heb geschreven, hoop ik dat heel wat mensen er steun in kunnen vinden en dat het hen helpt om te beseffen dat ze niet alleen staan met hun uitdagingen.”

“‘Ergens onderweg’ is geen zelfhulpboek, maar eerder mijn visie op het leven en levenskeuzes, vertrekkende vanuit mijn ervaring op de zeilboot. Je hoeft het er niet mee eens te zijn. Het is vooral de bedoeling dat de lezers zelf ook eens stilstaan bij hun eigen leven en hun problemen eens vanuit een ander perspectief durven te bekijken. Enkel door goed na te denken over wat je wil en belangrijk vindt, wie je bent en tegen welke uitdagingen je aanloopt, kan je doordachte ‘bold choices’ maken.

Next article