Home » Vrouwen » 1 op de 3 zelfstandige ondernemers is een vrouw
Vrouwen

1 op de 3 zelfstandige ondernemers is een vrouw

vrouwelijk ondernemerschap
vrouwelijk ondernemerschap

Het vrouwelijk ondernemerschap groeit. De laatste tien jaar was er een stijging merkbaar met maar liefst 38%. Vandaag is ruim 1 op de 3 zelfstandige ondernemers een vrouw.

“Aangezien we binnen de actieve bevolking zowat evenveel mannen als vrouwen tellen, nodigen bovenstaande cijfers toch uit om extra aandacht te schenken aan het vrouwelijk ondernemerschap”, zeggen Carl Van Dyck, directeur UNIZO provincie Antwerpen en Pia De Quint, projectleider NOVA.

“Cijfers van Eurostat 2019 tonen dat van alle tewerkgestelde vrouwen er 9,3% actief zijn als zelfstandige ondernemer. Van alle tewerkgestelde mannen is dat 16,3%. Het kan en mag dus nog meer zijn. En daar spelen we dan ook graag op in.”

Sprong in het diepe

Carl Van Dyck
Carl Van Dyck, Directeur UNIZO provincie Antwerpen.

“Met NOVA, het Netwerk van Ondernemende Vrouwen van UNIZO provincie Antwerpen, bieden we een antwoord op de behoeften van vrouwelijke ondernemers. We zorgen voor een klankbord en bieden de mogelijkheid om van elkaar te leren dankzij een groep gelijkgestemde ondernemende vrouwen die hun passie, goesting, uitdagingen en ervaringen delen. Intussen zijn er al twee trajecten succesvol opgestart en staat een derde in de steigers – de opstart hiervoor is voorzien in mei. De deelnemers aan het eerste traject hebben zelf besloten om samen een tweede jaar op te starten. Het is dus duidelijk dat deze formule werkt.”

“Deelnemers bepalen als groep hun eigen traject. Zij hebben zich ingeschreven en betaalden voor een programma waarvan ze de inhoud niet kenden. Dat is natuurlijk een sprong in het diepe, maar net die overgave aan het programma en de wil om samen tot een invulling te komen, maakt een mooie samenwerking mogelijk en zorgt voor een bijzondere vertrouwensband.”

Netwerken werkt: een extra klankbord zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf en je bedrijf haalt.

Van bijberoep naar hoofdberoep

“We stellen vast dat een bijberoep een mooie opstap is naar een activiteit als zelfstandige ondernemer in hoofdberoep. Stefanie Jacobs en Eline Van Houdt, nu beiden actief bij Mix & Match worklife coaching, kunnen dit beamen. Zij zijn gestart in bijberoep, maar de passie en het werk dat daarbij kwam kijken, werden steeds groter. Zo hebben ze de sprong naar het zelfstandige ondernemerschap gemaakt.”

“Je neemt hierbij natuurlijk afscheid van je collega’s en mist vooral een klankbord. Los van elkaar schreven ze zich daarom in bij NOVA. Ze vonden daar een perfecte ondernemersmatch en bouwden een samenwerking uit. Het perfecte bewijs dat netwerken werkt. Ze omschrijven NOVA trouwens niet als een standaard vrouwenclubje. De focus ligt namelijk niet op vrouwen, maar op ondernemen vanuit jezelf en werken vanuit hoe het voor jou werkt. Stel jezelf en wat je doet regelmatig in vraag. Dat zal jou en je bedrijf absoluut versterken.”

Next article