Skip to main content
Home » Vrouw & Kind » Zwangerschapskilo’s kwijt dankzij multidisciplinaire begeleiding
Gezond Leven

Zwangerschapskilo’s kwijt dankzij multidisciplinaire begeleiding

Dr. Evelyne Lenders

Huisarts

Door bijvoorbeeld een zwangerschap of een gebrek aan tijd voor beweging kan het gebeuren dat je als moeder bent bijkomen. Je wil die extra kilootjes voorgoed terug kwijt raken, maar hoe pak je dat best aan?

Dr. Lenders: “De PnK-Methode is een manier om gewicht te verliezen met als doel het behoud van dat gewichtsverlies. In de eerste drie stappen wordt vrij snel het doelgewicht bereikt omdat patiënten fysiologisch in ketose gaan. Dat is een natuurlijk proces waarbij het lichaam overgaat naar het verbranden van vetten in plaats van het gebruik van koolhydraten als brandstof. In deze fase neemt men ook heel weinig calorieën op.”

“Studies tonen aan dat gewichtsverlies langer behouden blijft wanneer men op korte tijd veel afvalt. Bovendien verliest men met deze methode vooral vetmassa en bijna geen spiermassa.”

“Stap vier en vijf zetten in op re-educatie. Hierbij verminderen we de proteïneproducten en worden stap per stap verschillende voedingsmiddelen opnieuw toegevoegd. Op die manier zullen patiënten nieuwe gewoontes aanleren, waardoor ze hun gezond gewicht kunnen blijven behouden.”

Ook meerwaarde na een zwangerschap

“De grootste doelgroep zijn mensen met overgewicht en obesitas die een comorbiditeit hebben. Een nieuwe methode van PronoKal, die midden februari zal gelanceerd worden, zal zich richten op mensen met een normaal gewicht, maar met overmatig lichaamsvet. Het programma is speciaal ontwikkeld om de verhouding tussen de vetmassa en de spiermassa te verbeteren.”

De PnK-Methode is een manier om gewicht te verliezen met als doel het behoud van dat gewichtsverlies.

“Een typisch voorbeeld is een man met een BMI van 24 die toch een buikje heeft. Buikvet geeft immers het hoogste risico op hart- en vaatziekten. Ook na een zwangerschap kan deze methode zeer nuttig zijn. Vrouwen zijn dan vaak wat aangekomen, maar die kilo’s krijgen we er snel terug af en de meesten zijn daardoor dan erg gemotiveerd om ook hun levensstijl aan te passen.”

Multidisciplinaire begeleiding

“Alle methodes van PronoKal gaan gepaard met medische begeleiding. De arts leidt de volledige behandeling in goede banen, bepaalt samen met de patiënt het streefgewicht, stelt het dieet samen en beslist wanneer een patiënt naar een volgende stap mag én motiveert. Een diëtiste volgt de patiënt proactief op met voedingsadvies, leert deze op een gezonde manier met voeding omgaan en staat altijd klaar voor vragen over voeding.”

“Tot slot helpt de bewegingscoach bij het aannemen en behouden van een gezonde levensstijl. Hij/zij geeft je advies over de oefeningen die best bij jou passen en hoe je beweging kan toepassen in het dagelijks leven. Dankzij die aanpak behoudt meer dan de helft van de patiënten zijn doelgewicht.”

Next article