Skip to main content
Home » Vrouw & Kind » Ouderschap: het zoeken naar een juiste balans
Familie

Ouderschap: het zoeken naar een juiste balans

Nele Wouters, woordvoerder Kind en Gezin.

Ouderschap begint veel vroeger dan bij de geboorte van je baby. Net daarom is het belangrijk om goed na te denken over wat voor jou belangrijk is en waar je hulp kan gebruiken. Nele Wouters, woordvoerder voor Kind en Gezin, geeft meer uitleg.

Wees mild voor jezelf. Je hoeft het als ouder immers niet allemaal alleen te doen. De Afrikaanse spreuk ‘It takes a village to raise a child’ vat dat sprekend samen. Zeker die eerste periode kan hectisch zijn. Alle energie gaat naar zorgen en verzorgen. De balans is dan misschien zoek of de roze wolk laat op zich wachten.

Gebruik de hulplijnen die je ter beschikking hebt en durf ook hulp te vragen. Er is altijd iemand die wil helpen. Aan vrienden, familie en buren is onze boodschap om heel concrete hulp voor te stellen om te helpen. Een goed voorbeeld is kraamkost, waarbij kersverse ouders vers gemaakt eten krijgen van familie en vrienden. Zo hoeven ze eens niet te koken.

Met dezelfde insteek lanceerde Kind en Gezin de ‘Kraamkaartjes’, cadeaukaartjes die men kan geven om concrete hulp aan te bieden voor bijvoorbeeld boodschappen, koken, huishoudelijke taken, enz. Die Kraamkaartjes blijven trouwens geldig tot ze 18 jaar zijn.

Het combineren van werk en gezin is pittig, en niet iedereen kan deeltijds werken. Gebruik de hulplijnen die je ter beschikking hebt en durf ook hulp te vragen.

Maak goede afspraken

Het combineren van werk en gezin is pittig, en niet iedereen kan deeltijds werken. Kijk indien mogelijk naar wat je zelf belangrijk vindt en reflecteer als koppel over hoe jullie het praktisch en qua opvoedingsprincipes zien. Vaders zijn meer dan ooit betrokken. Steeds meer vaders nemen ouderschapsverlof en dat is een goede zaak. Kind en Gezin wil heel graag alle ouders betrekken; want ouderschap dat is #wijsamen.

Bewegen is goed voor kind én ouder

Uit onderzoek van de UGent blijkt dat kinderen van jongs af aan te weinig bewegen. Daarom lanceerde Kind en Gezin de #buitenbabys. Buiten spelen, bewegen, rennen, klimmen, blaadjes rapen, van tegel naar tegel springen,… het is leuk én ondersteunt de ontwikkeling, motivatie en creativiteit van kinderen. Het is ook een handige manier om hun energie kwijt te geraken zonder dat je woonkamer ‘ontploft’.

Buiten spelen kan ook perfect in de winter of bij regenweer. Een frisse neus halen, een blokje om wandelen, je kind een eigen paraplu geven of laarsjes om de plassen te testen… Plezier gegarandeerd! Ook als ouder is dat genieten: pure qualitytime, want je bent letterlijk even weg van de mails, de afwas of de strijk die wacht.

Next article