Deze week ligt het nieuwe boek van Sandra Bekkari, Missie Gezond Gewicht II, in de boekhandel. Als voedingsdeskundige kijkt ze verder dan de cijfertjes op de weegschaal. “Een gezond voedingspatroon mag geen straf zijn, het is belangrijk om er echt van te genieten.”
Foto’s: Karl Bruninx
Sandra Bekkari
En dat kan niet door een crashdieet te volgen?
“Het is geen alles-of-niets-verhaal. Ik ben geen voorstander van een streng crashdieet. Na een streng dieet kom je op termijn zelfs bij. Bovendien is zo’n dieet erg nadelig voor je metabolisme. Je verliest niet alleen vet, maar ook spiermassa. Daardoor mag je nog minder eten om op gewicht te blijven. Continu het gevoel hebben dat je iets lekkers moet missen of dat je een straf uitzit, dat houdt niemand vol. Ik hou er niet van om continu calorieën te tellen of naar de cijfertjes op de weegschaal te kijken.”
Waarom is het zo moeilijk om een gezonde levensstijl vol te houden?
“Mensen zijn gewoontedieren. Ons gedrag veranderen op het vlak van voeding is niet eenvoudig. We houden er niet van om uit onze comfortzone te stappen en een jarenlang voedingspatroon op te geven. Wie zaken wil veranderen, doet dat best met kleine stappen. Mensen beginnen vaak niet aan ‘gezond eten’ omdat het zo moeilijk lijkt. Maar zelfs met kleine aanpassingen kan je al een verschil maken.”
Je ontwikkelde de Sana-methode. Wat zijn de belangrijkste punten?
“De nieuwe Sana-methode bestaat uit drie pijlers: gezond eten, slim bewegen en optimaal opladen. Die heb ik uitgewerkt op basis van bijna 30 jaar praktijkervaring, 15 jaar de Sana-methode en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De nadruk ligt op de totaalaanpak: op tijd gaan slapen, gezond eten, niet te laat eten, bewegen … Belangrijk is dat groenten de hoofdrol krijgen bij de lunch en het diner. Zo krijg je meer gezonde voedingsstoffen en vezels binnen, en minder calorieën, zonder dat je moet bezig zijn met het tellen ervan. En met groenten bedoel ik geen ‘konijnenvoer’: kijk in de supermarkt en varieer. Zorg voor kleur in je winkelkarretje.”
Geloof je in dieethypes als het ketodieet of intermittent fasting?
“Een ketodieet, waarbij je koolhydraten zowat volledig schrapt, kan nuttig zijn om medische redenen (zoals bij epilepsie). Fruit of groenten schrappen met als doel louter gewicht te verliezen, raad ik niet aan! Skip vooral die ultrabewerkte koolhydraten. Intermittent fasting kan in haalbare vorm ook werken. Zelf ben ik voorstander van het 12-12-principe. Daarbij spreid je alle voeding over een periode van twaalf uur en eet je 12 uur niet. Doordat je de maaltijden over de hele dag spreidt, zal je ’s avonds niet gaan snacken. ’s Avonds eten is nefast voor je nachtrust en je spijsvertering. Wie daar toch zin in heeft, kan dat bijvoorbeeld vervangen door een kruidenthee of een wandelingetje.”
Heb je tips om een gezonde levensstijl langer vol te houden?
“Je eigen wil is de beste motivatie. Vertel jezelf waarom je het doet en zet die reden op papier. Hang ze aan de koelkast en verander zo je mindset. Focus op de positieve dingen, niet enkel op dat ongezonde uitschietertje. Hanteer de 80/20-regel: het grootste deel van de tijd eet je gezond, af en toe gun je jezelf een dessertje of wijntje. En geniet daar echt van. Ik hou niet van het woord ‘guilty pleasure’: je hoeft je niet schuldig te voelen als je eens een stuk taart of pizza eet. Wanneer je dat dagelijks doet, is dat natuurlijk een ander verhaal.”
Wat is jouw favoriete comfortfood?
“Ovenschotels. Niets lekkerder en eenvoudiger om klaar te maken dan dat. Bovendien kan je er veel groenten in verwerken. Afwisselend én gezond.”
BEEF SALAD
met mango-komkommersalade
INGREDIËNTEN
1 biefstuk (250 g)
1⁄2 komkommer, in plakjes
1⁄2 mango, in reepjes
1 kleine rode ui, in reepjes
bosje radijsjes, in partjes (met groen eraan)
50 g blaadjes van rode biet (of jonge bladsla)
1 à 2 minikropjes Romeinse sla, grof gehakt
Voor de dressing
1 tl madras curry, 2 tl pindakaas, sap van 1⁄2 limoen, 100 ml sojaroom, 1 el sojasaus, snuf chiliflakes
+ extra voor de afwerking
BEREIDING
Verhit een scheutje olijfolie en bak de biefstuk kort goudbruin, 1 à 2 minuten per kant. Haal uit de pan en laat rusten.
Meng alle ingrediënten voor de dressing met een scheutje water.
Maak een salade met de komkommer, mango, rode ui, radijs, blaadjes van rode biet of jonge bladsla en de Romeinse sla..
Vul aan met plakjes biefstuk en garneer met de dressing en extra chiliflakes.
Missie Gezond Gewicht deel 2, Borgerhoff & Lamberigts, 24,99 euro, 208 p.