De Bewuste Visweek is een jaarlijks campagne in België dat consumenten bewust maakt van de impact van hun visconsumptie op het milieu. Tijdens deze week wordt extra aandacht gevraagd voor duurzame visproducten, aangeduid met de keurmerken ASC (Aquaculture Stewardship Council) en MSC (Marine Stewardship Council). Deze keurmerken garanderen dat de vis die je koopt afkomstig is uit verantwoorde kwekerijen en duurzame visvangst die onder meer mariene ecosystemen beschermen.
Waarom een “Bewuste Visweek“?
Met De Bewuste Visweek roepen ASC en MSC, in samenwerking met hun partners zoals winkelketens en hun suppliers, consumenten op om duurzame en verantwoorde keuzes te maken wanneer ze vis kopen. Kies je voor het ASC- of MSC-keurmerk, dan draag jij bij aan de bescherming van onder meer oceanen en de toekomst van visbestanden. Bovendien help je vissers en kwekers die op een duurzame manier werken wat zorgt voor een minder grote ecologische impact.
Impact van visserij en aquacultuur
Overbevissing en onverantwoorde aquacultuurpraktijken vormen een serieuze bedreiging voor de gezondheid van onze oceanen en planeet. Veel vissoorten zijn inmiddels bedreigd of staan op het punt van uitsterven door excessieve vangst en milieuvervuiling. Precies daarom bestaan ASC en MSC; zij dragen bij aan de transformatie van de vis en zeevruchtenindustrie door strenge eisen te stellen wat betreft verantwoorde kweek en duurzame visvangst. Gecertificeerde kwekerijen en duurzame visserijen voldoen aan de criteria die ASC en MSC vooropstellen en waarborgen een minimale impact op milieu en omgeving.
Hoe deelnemen?
Deelnemen aan de Bewuste Visweek is eenvoudig: maak deze week een extra visgerecht klaar, en let op het ASC- of MSC-keurmerk en check of je vis het ASC- of MSC-keurmerk bevat, niet alleen deze week, maar altijd! De campagne bevat heerlijke recepten en kooktips die duurzaam en verantwoord eten net dat tikkeltje makkelijker maken. Wist je dat ook horeca en supermarkten een grote rol spelen in de duurzaamheidstransitie van de vis en zeevruchtenindustrie? Vraag achter duurzame en verantwoorde visproducten van het ASC- of MSC-keurmerk, zo weet je zeker dat je goed zit. Daarnaast biedt de campagne diverse recepten en kooktips die het gemakkelijk maken om duurzaam te koken. Ook horeca en supermarkten spelen een grote rol door duurzame visproducten aan te bieden en hun klanten te informeren over de voordelen van een verantwoorde viskeuze.
Een betere standaard voor onze planeet
Naast individuele inspanningen is er ook een groeiende samenwerking tussen verschillende belanghebbenden in de vissector, waaronder vissers, kwekers, retailers en non-profitorganisaties en ook wetenschappers. Samen werken zij aan het bevorderen van duurzame praktijken die bijdragen aan het behoud van gezonde mariene ecosystemen.
De Bewuste Visweek benadrukt het belang van verantwoorde kweek (aquacultuur) en duurzame visvangst voor mensen actief in de sector, voor onze oceanen en voor onze planeet.
Check je Vis op het ASC- en MSC-keurmerk en je weet dat je duurzame vissers en verantwoorde kwekers steunt, goed voor je gezondheid én voor hen!