Home » Vakantie » “Ik ga op vakantie om herinneringen te maken”
Vakantie

“Ik ga op vakantie om herinneringen te maken”

Al bijna drie jaar woont televisiemaker Staf Coppens (42) met zijn vrouw Monique (49) en hun kinderen Beau (15) en Nora (13) in Zweden. En allemaal kijken ze ernaar uit om de poorten van hun Camp Grinsby in het zuiden van het land weer open te zwieren voor de zomer. “Mijn thuis is nu hier, in de bossen en aan het meer. Ik voel me een zondagskind dat ik dit mag doen.”

Foto’s: Lillebacka photos

Waarom wilde je zo graag een nieuw leven starten in Zweden? 

“Vroeger trokken we vaak op vakantie naar Zuid-Europa, maar enkele jaren geleden zijn we eens richting de noordelijk gelegen landen gereden. Het bleek een goede keuze (lacht). De orden in Noorwegen en de bossen in Zweden: wauw, adembenemend knap! De temperatuur in Noorwegen is wel wat killer, maar in Zweden is het in de zomer warm genoeg om te fietsen en te wandelen. Ik zat ook al jaren met het idee om een camping uit te baten. Toen deze camping in Årjäng, waar we enkele jaren eerder een mooie vakantie hadden beleefd, te koop stond, mochten we niet twijfelen.”

Televisiemaker Staf Coppens (42) met zijn vrouw Monique (49) en hun kinderen Beau (15) en Nora (13).

Ben je blij met je keuze om naar daar te verhuizen? 

“Verhuizen naar het buitenland is nog iets anders dan er een paar weken op vakantie gaan. Op voorhand heb je een rooskleuriger beeld van een land. Af en toe hebben we dat al moeten bijkleuren (lacht). Zo heeft emigreren naar een land waar je de taal niet kent, meer voeten in de aarde gehad dan ik had verwacht. We spreken al een aardig woordje Zweeds, maar toch blijft de taal moeilijk. Het is ook een andere samenleving. Je gaat ervan uit dat de dingen zoals in België zijn, maar dat is niet zo. Een huisarts bestaat hier bijvoorbeeld niet. Je moet bellen naar een callcenter en krijgt dan een ziekenhuis toegewezen waar je meestal pas over twee dagen terechtkunt. Dat is een aanpassing, maar uiteindelijk lukt die manier van leven ook.”

Voel je je intussen thuis in Zweden? 

“We zijn hier gelukkig, leven nog altijd onze droom. Daarnet nog belde mijn zoon dat hij – onderweg naar school – een ree had kunnen aaien. Geweldig toch? We kijken uit op het Vänermeer, het tweede grootste meer van Europa, en leven midden in de natuur. Ik heb nog geen moment getwijfeld over mijn keuze. We hebben deze stap gezet met de intentie om hier oud te worden, en tot op vandaag zijn we dat ook effectief van plan. Onze thuis is hier. Ik voel me een zondagskind dat ik dit mag doen.”

Gaan jullie nog vaak als gezin op reis? 

“Zeker, al nemen we onze rust nu eerder in de winter. De sneeuw blijft hier lang liggen, zodat we regelmatig kunnen gaan skiën. Of we zoeken de zon op. Zo zijn we vorig jaar naar Zuid-Afrika geweest. In de wintermaanden kan het hier donker zijn, dan is zo’n zonvakantie een welgekomen afwisseling. Ik weet niet of we dat elk jaar kunnen doen, maar het is wel fijn om dat vakantieritme eens om te draaien.”

We zijn hier gelukkig, leven nog altijd onze droom. Daarnet nog belde mijn zoon dat hij – onderweg naar school – een ree had kunnen aaien.

Geweldig toch?

Ben jij zelf iemand die houdt van natuur en avontuur op je vakanties? 

“Absoluut. Ik ga op vakantie om herinneringen te maken, en dat doe je niet door op het strand te liggen. Het zijn de onverwachte zaken die een reis de moeite waard maken. Soms komen er mensen vragen wat ze hier kunnen doen op het vlak van animatie en bezienswaardigheden. Dan moet ik hen ontgoochelen, want dat is hier niet te vinden. Na drie weken vertellen ze dan dat ze bijna elke dag op de camping zijn gebleven omdat hier zo veel te beleven valt. Een goede vakantie begint ook wanneer je niet meer weet welke dag het is. Dat gevoel wil je dan zo lang mogelijk vasthouden. En dat kan hier perfect.”

Kiezen jullie op reis ook voor kamperen of willen jullie liever wat meer luxe? 

“Ik hou ervan om met ons gezin te gaan kamperen. Wanneer je dan thuiskomt, kan je weer genieten van de luxe. Je komt als gezin op een klein plekje terecht, waardoor de banden versterkt worden. Bovendien vind ik het fijn om samen aan de tent te zitten, midden in het groen. De kinderen kunnen ’s avonds rustig slapen, terwijl wij voor de tent blijven zitten. We zoeken wel de charmecampings in de natuur op, waar veel ruimte en groen is. Met plezier zou ik eens een toer door Zweden willen samenstellen langs de beste campings.”

Camp Grinsby opent in mei. Kijk je al uit naar het nieuwe seizoen? 

“Absoluut. Vanaf juni tot september logeren we fulltime op de camping. We hebben intussen al bijgeleerd. De vorige twee jaar hebben we alles zelf gedaan, maar nu hebben we personeel om ons bij te staan. De camping kan vij‰fhonderd gasten ontvangen. Dat betekent dat we van ’s ochtends tot ’s avonds bezig zijn: de boilers met warm water moeten werken, het brood moet gebakken zijn, het winkeltje gevuld, de ijsjes moeten klaarliggen,… Al zijn er ook rustigere momenten waarop ik ga vissen, surfen of wandelen met de honden. Voor de kinderen is het ook een fijne periode, want zij kunnen naar hartenlust ravotten in het groen. We kijken er dus met z’n allen naar uit om in juni opnieuw naar de camping te vertrekken.”

Het zijn de onverwachte zaken die een reis de moeite waard maken. Een goede vakantie begint ook wanneer je niet meer weet welke dag het is. Dat gevoel wil je dan zo lang mogelijk vasthouden.

Mogen we iets nieuws verwachten op tv? Een nieuw seizoen van Camping Coppens of de Code van Coppens? 

“Ik kan daar nog niet veel over vertellen, al hopen we wel dat er een vervolg van deze twee programma’s komt. Wel ben ik met mijn broer Mathias al bezig aan een nieuw programma, dat best wel groot zal worden. Ook daarover hoor je later meer!”

Next article