Skip to main content
Home » Vakantie » “Duurzaamheid maakt deel uit van de kwaliteit van een vakantie”
Sponsored

Al sinds 2014 specialiseert Better Places zich in duurzame reizen. Door contact met lokale reisexperten biedt het bureau vakanties op maat van reizigers die weinig tijd hebben en toch een bijzondere ervaring willen. “Treinvakanties winnen steeds meer aan belang”, zegt CEO Saskia Griep.

Saskia Griep.

Waarom is het zo belangrijk om duurzaam te reizen? 

“Ik heb jaren ervaring in de reissector. Voorheen lag mijn focus vooral op het creëren van zoveel mogelijk positieve impact, zoals het overnachten in kleinschalige accommodaties en het inzetten van lokale gidsen. De bevolking en de natuur staan bij onze vakanties centraal. Intussen weten we dat vliegen een grote impact op het klimaat heeft. Wij vinden het daarom belangrijk om de negatieve impact van ons reisaanbod te beperken door niet alleen verre reizen aan te bieden, maar ook reizen dichter bij huis.”

Stijgt bij reizigers de interesse voor duurzaamheid op vakantie? 

“Zeker, al kiezen de meesten vooral voor het avontuur, de fijne ontmoetingen met de lokale bevolking en de onbekende toeristische plekken. Onze doelgroep zijn mensen met weinig tijd die toch een unieke vakantie willen beleven, maar net zo goed gezinnen met wat oudere kinderen die het moeilijk vinden om zelf alles uit te zoeken. Omdat we werken met lokale experten kunnen we een reis op maat uitstippelen, zodat je het land écht kan ervaren. Onze experten wonen ter plekke en kennen ‘hun’ land door en door. Hierdoor bezoeken onze reizigers niet alleen de bekende hoogtepunten, maar ook de verborgen pareltjes. Je kan de reisexpert ter plekke ontmoeten, maar dat hoeft niet.”

Het Meer van Bled in Slovenië

Welk type vakantie en welke bestemmingen zitten er in de lift? 

“We zien dat natuurbestemmingen zoals Costa Rica en Tanzania populair zijn. We moeten de komende jaren echter op een andere manier gaan reizen, dus daarom hebben we ons aanbod binnen Europa ook fors uitgebreid. De bestemmingen die met de trein of auto bereikbaar zijn, zitten in de lift. Het is een vorm van slow travel, al ben je toch in pakweg zeven uur in het noorden van Spanje. Binnen Europa valt trouwens heel wat moois te zien, zo merken we dat bijvoorbeeld Slovenië, Noord-Spanje en Zweden populaire bestemmingen zijn. We bieden sinds kort ook wandelvakanties in kleine groepen binnen Europa aan. We merkten dat daar vraag naar was.”

Bestemmingen die met de trein of auto bereikbaar zijn, zitten in de lift. Het is een vorm van slow travel.

Wat kun je als reiziger zelf doen om je impact te beperken? 

“Van alle aspecten heeft vliegen de grootste negatieve impact. Maak niet jaarlijks een verre reis, maar kies eens voor een reis dicht bij huis. Als je toch voor een verre bestemming kiest, ga dan bij voorkeur zo lang mogelijk. Maar er iets unieks van, waar je echt naar kan uitkijken. Probeer daarnaast ook plasticvrij te reizen. Reizigers kunnen bij ons een hervulbare filterfles bestellen, zodat ze veilig overal ter wereld kraantjeswater kunnen drinken. En kies dus eens vaker voor de trein, de meest duurzame vorm van reizen.

Next article