Skip to main content
Home » Trots op België » Ontdek Doornik, de oudste stad van België
Trots op België

Ontdek Doornik, de oudste stad van België

Met dank aan
Het museum voor Schone Kunsten, getekend door de grote art-nouveaumeester Victor Horta.
Met dank aan
Het museum voor Schone Kunsten, getekend door de grote art-nouveaumeester Victor Horta.

Doornik, stad aan de Schelde, is met zijn tweeduizend jaar geschiedenis de oudste stad van België! Opmerkelijke monumenten getuigen van een uitzonderlijk rijk en interessant verleden. De impressionante kathedraal met de vijf klokkentorens, erkend als UNESCO-werelderfgoed, valt je al van ver op als je de stad nadert.

Foto’s: WAPICT

In de dienst voor toerisme is vanaf 1 april een gloednieuwe film te bezichtigen: ‘De wonderlijke geschiedenis van Doornik’, waarbij je in twintig minuten op een amusante manier inzicht krijgt in de rijke geschiedenis van de stad. Passages van grote en bekende historische figuren hebben de stad getekend. Wist je dat Doornik – Tournai – tot de vijfde eeuw de eerste hoofdstad was van het Frankische rijk? Onder King Henry VIII heeft Doornik, als enige Belgische stad, enkele jaren onder Engelse vlag geleefd. En onder de Franse koning Louis XVI kreeg de stad haar huidige uitzicht, met de gekanaliseerde Schelde en de typische huizen in Doornikse stijl.

De impressionante kathedraal met de vijf klokkentorens, erkend als UNESCO-werelderfgoed.
Voor ieder wat wils

In deze stad kom je niet enkel om de sfeer en gezelligheid op te snuiven, een terrasje te doen op de Grote Markt en te flaneren of te dineren aan de vernieuwde scheldekades, je kan er ook heel wat cultuur opsnuiven. Zo kan je de kathedraal vrij bezoeken en je laten verwonderen door de interessante architectuur: een unieke combinatie van romaanse en gotische stijl. Of verdiep je verder in de interessante kunst en architectuur in het museum voor Schone Kunsten, een uniek museum dat werd getekend door de grote art-nouveaumeester Victor Horta. Het museum bevat een uiterst waardevolle collectie, veelal impressionistisch, met als topstukken twee gekende werken van Manet.

Fietsparadijs

Te veel activiteiten voor één dag? Geen probleem: maak er gewoon een weekendje uit van. Via Doornik ben je namelijk heel snel in de landelijke omgeving van Waals Picardië. Doe hiervoor  zeker een beroek op het het fietsknooppuntennetwerk met prachtige fietspaden langs de Schelde. Verschillende suggesties voor fiets- en wandelroutes zijn te verkrijgen in de dienst voor toerisme. Een absolute aanrader is de fietstocht ‘Bike & Beer’ die je naar Dubuisson Beerstorium leidt.

Next article