Na een moeilijke coronaperiode gaat het toerisme in Vlaanderen opnieuw een mooie toekomst tegemoet dankzij nieuwe opportuniteiten en herontdekte troeven. Dat is alvast de overtuiging van Peter De Wilde, CEO bij Toerisme Vlaanderen.
Wat verwacht u voor deze zomer van het toerisme in Vlaanderen?
“We merken sinds dit voorjaar dat het volume buitenlandse overnachtingen weer aantrekt en het volume binnenlandse overnachtingen terug richting normale proporties evolueert. Alles wijst erop dat de Belgen deze zomer weer meer naar het buitenland zullen trekken, wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze geen trips meer in het binnenland zullen ondernemen. Tijdens de coronaperiode hebben zij immers massaal de vele troeven van de eigen streek en eigen land (her) ontdekt. Volgens een reisintentieonderzoek is driekwart van de Europeanen van plan om deze zomer op vakantie te gaan. Hierdoor zullen we in Vlaanderen ook weer meer buitenlandse reizigers aantrekken. Dat is dus goed nieuws voor onze toeristische ondernemers, en zeker voor onze kunststeden, die hier sterk van a ankelijk zijn.”
Deze zomer zullen we in Vlaanderen weer meer buitenlandse reizigers aantrekken. Dat is goed nieuws voor onze toeristische ondernemers en kunststeden.
Welke nieuwe opportuniteiten en troeven ziet u op vlak van binnenlands toerisme?
“De coronapandemie is een katalysator gebleken voor onze ‘Reizen naar Morgen’-strategie. Daarmee willen we waken over een gezond evenwicht tussen bezoekers, bewoners, ondernemers en de plek zelf. Zo zijn we nu volop bezig met de uitbouw van een participatief en zelfsturend netwerk waarbij de leden nadenken hoe ze de visie van deze strategie in de praktijk kunnen brengen en samen florerende bestemmingen kunnen realiseren via uitwisselingen en samenwerkingen. Weet trouwens dat onze minister Zuhal Demir 06 Op avontuur! Ook in de zomer en nazomer valt er in Lapland heel wat te beleven. 14 Mooi wonen Met een ecologisch zwembad breng je het vakantiegevoel in je tuin. ‘Reizen naar Morgen’ tot de hoeksteen van haar toeristisch beleid gemaakt heeft. Die nieuwe visie op toerisme, die draait rond de switch van consumeren naar connecteren, heeft zonder twijfel een mooie toekomst voor de boeg.”
Kan je wat meer vertellen over de zeven pilootsites die jullie momenteel ontwikkelen?
“We willen deze erfgoedsites maximaal ontsluiten voor het grote publiek. Zo is het de bedoeling dat de kastelen van Leut, Poeke en het Rubenskasteel van Elewijt na hun herbestemming en renovatie in een Vlaams kastelen- en tuinennetwerk terechtkomen. Voor het Rubenskasteel – waarvan het domein deze zomer toegankelijk is voor het publiek – hebben we intussen al twee toekomstscenario’s voorgesteld en zijn we nu op zoek naar ondernemers die één van deze scenario’s kunnen waarmaken. In Poeke loopt momenteel een participatief traject zodat buurtbewoners en lokale ondernemers hun zegje kunnen doen over de herbestemming. Dat is eveneens het geval in Leut, waar het kasteel deze zomer open zal zijn en je een expo over de geschiedenis van het kasteel kan bezoeken. We zijn ook volop bezig met twee religieuze erfgoedsites: de Sint-Godelieve-abdij en het Kapucijnerklooster in Brugge en de Abdij van Herkenrode in Hasselt. Met de ontwikkeling van het Vlaams Culinair Centrum in Antwerpen en de opvolger van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde hopen we dit jaar eveneens stappen vooruit te zetten.”