Voor radio- en televisiemaakster Rani De Coninck (48) is een goede planning de basis van een gezonde levensstijl. “Als moeder van drie met een drukke professionele agenda is het noodzakelijk om na te denken over je dagindeling”, klinkt het.
Tekst: Sijmen Goossens – Foto’s: Studio 62 / Ellen Charlotte Marie
In haar boek ‘Goed Plan!’ deelt ze enkele van haar tips om meer tijd te creëren om te koken en te genieten. Een boeiend gesprek over evenwicht, gezond verstand en de voordelen van plannen.
Wat versta jij onder gezond leven?
“Gezondheid draait voor mij vooral rond harmonie en balans. Wanneer we ons in grote lijnen in het midden van zo’n evenwicht bevinden, zijn we best goed bezig. Dat betekent dus niet dat we onszelf alles wat minder gezond is moeten ontzeggen, een sporadische ‘uitschuiver’ hoort erbij.”
“Om van een balans te spreken, heb je die twee kanten nodig. Té rigoureus jezelf vanalles opleggen, valt op termijn niet vol te houden. Ik vind het wel belangrijk om na het zondigen het evenwicht wat te herstellen.”
Versheid is voor mij de meest bepalende factor bij het samenstellen van een maaltijd, meer nog dan de vraag: ‘is het wel gezond?’.
“Wat voeding betreft, is vooral versheid voor mij van tel. Het gebruik van verse ingrediënten garandeert meteen de maximale inname van alle heilzame elementen. Versheid is voor mij de meest bepalende factor bij het samenstellen van een maaltijd, meer nog dan de vraag: ‘is het wel gezond?’.”
“We moeten het ook allemaal niet te ver gaan zoeken. Zo let ik er zelf op dat ik vooral seizoens-producten gebruik. Dat heeft alweer te maken met die versheid, maar ook met ecologisch bewustzijn.”
“Seizoensgroenten van eigen bodem moeten niet via complexe transporten de weg naar onze keuken vinden, en dat heeft een gunstige impact op onze ecologische voetafdruk. Onze gezondheid hangt immers ook samen met onze omgeving. Ik geloof sterk in het principe van ‘voor eigen deur te vegen’. Ieder individu kan dus beginnen met te letten op zogezegde kleinigheden. Aandacht voor seizoensproducten past voor mij perfect in dat idee.”
Heb je dat bewustzijn altijd al gehad?
“Deze inzichten zijn bij mij organisch gegroeid, waarbij het moederschap zeker een soort katalysator was. Gezondheid gaat voor mij verder dan alleen mezelf. Het is iets dat ik wil uitdragen naar mijn naasten – en zeker mijn kinderen.”
“Ik denk trouwens dat veel mensen, ouders of niet, zich herkennen in het doel om iets moois te willen achterlaten. Mijn twee oudste kinderen, Beau en Dora, zijn jonge twintigers, mijn jongste zoon, Leon, is er negen. Het verschil in aandacht voor gezondheid in de opvoeding illustreert mijn eigen evolutie.”
“Ik sta er vaak van versteld hoe bewust Leon al omgaat met gezondheid. Dat ik daarin een aandeel heb, maakt mij stiekem trots. Al is het ook gewoon een universele evolutie: gezondheid, evenwicht, klimaat,… De wereld evolueert en dat heeft dus ook een impact op onze aandachtspunten.”
Hoe voed jij deze inzichten concreet?
“Een keerpunt was voor mij het meewerken aan het programma ‘Mijn Restaurant’. Het was een voorrecht om met professionals als Peter Goossens te mogen samenwerken en van hen te leren over goede producten en de gouden regels die gelden in de keuken.”
“Dat heeft er onder meer toe geleid dat we ons vijf jaar geleden hebben ingeschreven in een biozelfoogstboerderij in de buurt. Daar mogen we voor een vast jaarlijks bedrag naar hartenlust biologisch geteelde groenten zelf oogsten.”
“Bio staat hier voor puur, gezond, milieuvriendelijk én toekomstgericht. Het is een ideale manier om ook je kinderen helemaal mee te nemen in de boeiende wereld van groenten en gewassen. Zelf met de handen in de aarde wroeten en er dankbaar je verse ingrediënten uithalen; het heeft iets louterends.”
“Het is ook leuk en leerzaam: mijn zoon kent ondertussen al veel meer over groenten dan ik op zijn leeftijd. Ik kan het dus iedereen aanraden. Wie googelt op Community Supported Agriculture (CSA) vindt zeker zo’n bioboer in zijn of haar eigen omgeving.”
“Een andere belangrijke tip die ik wil meegeven: blijf openstaan voor nieuwe dingen. Gezonde voeding hoeft absoluut geen synoniem te zijn voor saaie, inspiratieloze gerechten. Seizoensgroenten zijn een zeer rijk begrip. Het is soms verbijsterend hoeveel er nog valt te ontdekken aan ongekende zaligheden, die bovendien ook erg gezond zijn.”
“Dankzij onze bioboer mocht ik al diverse nieuwigheden ontdekken, zoals bijvoorbeeld palmkool of haverwortel. Dat soort ontdekkingen zijn altijd een beleving en houden een verantwoorde benadering van voeding gevarieerd en prikkelend. De vele tips en uitleg die we krijgen van onze bioboer zijn absoluut onbetaalbaar.”
Je hebt ook een boek geschreven over gezond leven.
“Ik postte al een tijdje af en toe iets op Instagram over gezonde gerechtjes die ik zelf gemaakt had. Daarop kwam steeds vaker de vraag: ‘hoe heb jij daar nog tijd voor? Je hebt al zo’n druk leven…’. Blijkbaar is tijdsgebrek voor velen een obstakel.”
“Gezinnen hebben sowieso een erg drukke agenda en een bewust gezonde levensstijl kan daaronder lijden. Toch hoeft dat zeker niet zo te zijn. Ikzelf geloof sterk in de voordelen van een goede planning, vandaar ook de titel van mijn boek: ‘Goed Plan’. Alles begint met een goed plan, daarover is zowat iedereen het eens.”
Blijkbaar is tijdsgebrek voor velen een obstakel. Gezinnen hebben sowieso een erg drukke agenda en een bewust gezonde levensstijl kan daaronder lijden.
“Ikzelf laat mij erg graag door anderen inspireren en deze overtuiging wil ik dan ook – vrijblijvend – doorgeven. We denken soms dat plannen onze vrijheid beknot, maar het tegendeel is waar: wie niet plant, wordt meer slaaf van tijdsdruk, onvoorspelbare situaties en uiteindelijk stress. Goed plannen betekent ook ruimte laten voor flexibiliteit.”
“De leidraad is gezond verstand, dat natuurlijk gezonder wordt naarmate je gezonder leeft, inclusief af en toe zondigen (lacht). Het leven is al een loterij en we zijn al zo kwetsbaar. Wat we kunnen, nemen we dus maar best zelf in handen.”
Wat is, naast voeding, het geheim van jouw blakende gezondheid?
“Buiten zijn. Mijn hectische leventje is enkel vol te houden met aandacht voor echte, authentieke rust. Die vind ik steeds terug in de natuur.” “Uiteraard is voldoende bewegen ook essentieel. Ook dat doe ik evenwichtig, al komt er deze zomer wel een serieuze uitschieter: ik heb Joël Smets en Marc Herremans beloofd om in juni mee de Mont Ventoux te beklimmen ten voordele van ‘To walk again’. Een opwelling van overmoed die mijn mentale evenwicht nu al danig verstoort (lacht).”