Home » Summer Vibes » Outdoor living & cooking met Peter De Clercq
Summer Vibes

Outdoor living & cooking met Peter De Clercq

Een mooie zomerdag, lekker ontspannen in de tuin en de BBQ aansteken. Klinkt goed? Met de tips van Peter De Clercq, wereldkampioen BBQ, maak je er een onvergetelijke tijd voor jezelf en je gasten van. “Het totaalplaatje van buiten te leven en te koken, wordt steeds populairder”, zegt hij.

Peter De Clercq.

Peter De Clercq is de BBQ-koning van België. In 2003 werd hij in Jamaica gekroond tot wereldkampioen BBQ en tot 2021 was hij kok in zijn eigen restaurant in Maldegem. Hij heeft niet alleen een passie voor barbecueën, maar ook voor het hele gebeuren rond outdoor living & cooking. Om die reden stopte hij met zijn restaurant en opende hij de winkel Soto in Knokke. Soto – wat buiten betekent in het Japans – biedt alles aan wat nodig is om buiten te leven en te koken. Ook bracht hij vorig jaar zijn boek ‘BBQ & Outdoor’ uit, waarin verschillende BBQ-recepten staan. “Ondanks dat ik al dertig jaar in het vak zit, sta ik er toch van versteld dat ik blijf bijleren. Het is trouwens opvallend hoe snel de trends veranderen”, klinkt het.

De eenvoud van een gasbarbecue

Een belangrijk deel van outdoor living is het buiten koken, waarbij de BBQ het meest gebruikt wordt. De meeste Vlamingen hebben thuis een BBQ op gas, omdat deze gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden is. “Een BBQ op gas is ideaal voor mensen met weinig tijd of voor wie niet graag met houtskool werkt. Je draait de knop om en je kan beginnen. Ook is deze gemakkelijk schoon te houden, omdat je bakjes van roestvast staal kan gebruiken op de roosters”, aldus De Clercq. Gelukkig hoef je ook zonder houtskool de bekende rooksmaak niet te missen. Er bestaat namelijk een gamma aan houtsnippers met verschillende geuren en aroma’s, die je met behulp van een smokerbox langzaam kan opwarmen.


5 tips voor beginnende BBQ’ers

1. Steek de BBQ altijd aan met het deksel open. Zo zie je meteen of het vuur aan is en voorkom je dat er gas ontsnapt.

2. Smeer de roosters in met olie zodat producten niet blijven plakken.

3. Breng de BBQ eerst op een temperatuur van 200 à 250 graden voordat je er iets oplegt.

4. Als je BBQ meerdere gasbranders heeft, kan je ervoor kiezen om deze niet allemaal aan te steken. Zo creëer je een minder warme zone waar je producten op kan leggen zonder ze te verbranden.

5. Werk met een kleine gasfles met kliksysteem zodat je de fl es snel kan vervangen. Zorg ervoor dat je altijd een tweede gasfl es in huis hebt.


RECEPT: PICANHA-STEAK

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de rub

  • 1 eetlepel (gerookte)paprikapoeder
  • 2 eetlepels zeezout
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • 2 eetlepels koffie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 800 g picanha-steak

Bereiding

  • Meng de rub.
  • Snijd het vlees in dikke plakken en wrijf het in met de rub.
  • Steek het vlees op grote pennen en hang het boven het vuur.
  • Serveer met slaharten en gepofte aardappelen.
Next article