Skip to main content
Home » Summer Vibes » Ontdek de geschiedenis van onze treinen op interactieve wijze
Summer Vibes

Ontdek de geschiedenis van onze treinen op interactieve wijze

Reis met deze expo af naar het Chinese Middenrijk en verken nieuwe horizonten in Train World.

Op zoek naar een leuke uitstap voor deze zomer? Of het nu goed of slecht weer is, Train World dompelt je onder in de fascinerende wereld van de treinen.

Tekst: Joris Hendrickx

Spoor van 7 mei tot en met 10 oktober mee van Train World tot Peking en ontdek een buitengewoon Belgisch verhaal in China. 

Train World, het nationaal treinmuseum van NMBS, is gevestigd in het prachtig gerestaureerde stationsgebouw van Schaarbeek. Samen met een nieuwbouw van 8.000 m2 bedraagt de oppervlakte van het museum in totaal maar liefst 10.000 m2.

Het museum stelt de vele topstukken uit de collectie van de NMBS tentoon die zowel bestaan uit rollend materieel als kleinere objecten. De Belgische kunstenaar François Schuiten creëerde hiervoor een speciale scenografie. Driekwart van Train World bestaat uit een zogenaamde ‘black box’: donkere ruimtes waar muziek, geluiden, verlichting en andere elementen regelmatig kunnen worden aangepast aan nieuwe thema’s. Je ziet er veel locomotieven, maar ook heel wat andere objecten. Er staat zelfs een écht spoorweghuis in het museum!

Train World is gevestigd in het prachtig gerestaureerde stationsgebouw van Schaarbeek. foto: Train World.
Volledig interactief

Het unieke aan Train World is dat je er als bezoeker bijna alles mag aanraken. Je vindt er meer dan twintig interactieve opstellingen die je zelf kan manipuleren. In meer dan de helft van de grote rijtuigen mag je vrij rondwandelen. Je kan er zelfs de knoppen bedienen en tot in de ovens van de stoomlocomotieven kijken.

Daarnaast kan je in twee treinsimulatoren aan de hand van instructies op een realistische manier leren hoe je een trein moet besturen. Je zal merken dat dat allesbehalve evident is!

Zomerkriebels

Spoor van 7 mei tot en met 10 oktober mee van Train World tot Peking en ontdek een buitengewoon Belgisch verhaal in China met de expo: “Van Peking tot Hankow: een Belgisch verhaal in China”. Deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling neemt je mee naar het begin van de 20e eeuw en vertelt je het onbekende, maar daarom niet minder indrukwekkende verhaal van de bouw van de spoorlijn Peking-Hankow. 

Deze tentoonstelling krijgt een eigentijdse, artistieke toets door originele tekeningen rond dit thema waar kunstenaars Li Kunwu (China) en François Schuiten (België) samen aan werkten. Enkele sleutelfiguren van deze expo vertellen via levensgrote sprekende poppen hun boeiende verhaal die je meevoeren naar de tijd van toen waardoor je dit ongelofelijke avontuur opnieuw beleeft.

Next article