De doorbraak van de elektrische fiets heeft ervoor gezorgd dat een nieuwe doelgroep letterlijk in beweging werd bracht. Het aanbod is intussen immens. Maar hoe kies je nu het juiste exemplaar? Onderstaande checklist helpt je alvast op weg!
Gebruik
Kies een model dat past bij je gebruik, maar ook bij je lengte. Je hebt geen wedstrijdmachine nodig als je niet van plan bent om een sportieve activiteit te beoefenen. Ook een robuuste fiets is niet nodig als je nooit op onverharde of grindwegen rijdt; en waarom zou je kiezen voor een zware batterij als je enkel korte ritten in de stad maakt?
Autonomie
Kies, naargelang je budget, voor een model met een min of meer grote autonomie. Een vermogen van 300 tot 350 Wh garandeert een autonomie van 60 tot 70 km wanneer de batterij volledig is opgeladen. Met een batterij van 400 tot 600 Wh kan je meer dan 100 km afleggen. Dat gezegd zijnde: de autonomie varieert aanzienlijk naargelang van het getransporteerde gewicht, het reliëf en de wind.
Tip: controleer of de batterij wel degelijk afneembaar is. Als dat niet het geval is, kan dat een echte dealbreaker zijn.
Vermogen
Ongeveer 80% van de fietsen biedt een elektrische ondersteuning waarbij de snelheid beperkt is tot maximaal 25 km/uur. Boven die snelheid beschouwt de wetgever je fiets als een bromfiets. Zo kunnen ‘speed bikes’ snelheden tot 45 km/uur halen. In dat geval is het dragen van een helm en handschoenen verplicht en moet je je fiets inschrijven, verkeersbelasting betalen en een ongevallenverzekering afsluiten. Er bestaan voor alle soorten fietsen ook aparte verzekeringen tegen schade en diefstal.
Batterij
De meeste fietsen hebben een afneembare batterij, voorzien van een passende lader. Een volledige oplaadbeurt duurt drie tot zes uur. Tip: controleer of de batterij wel degelijk afneembaar is. Als dat niet het geval is, kan dat een echte dealbreaker zijn.