Skip to main content
Home » Summer Vibes » Ecologische zwembaden: meerkost haal je er zo weer uit
Huis & Tuin

Ecologische zwembaden: meerkost haal je er zo weer uit

Ecologische zwembaden combineren het beste van traditionele zwembaden en zwemvijvers, en dat met een snelle terugverdientijd. “Niet iedere aanbieder is echter hetzelfde”, benadrukt Hans Ollevier, zaakvoerder van Ollevier & Co.

Tekst: Joris Hendrickx

Hans Ollevier

Zaakvoerder van Ollevier & Co

“Naast de traditionele chloorsystemen bestaan er nu ook chloorarme systemen die bijvoorbeeld ondersteund worden door UV-filtraties. Deze maken echter nog steeds gebruik van chloor. Tot enkele jaren terug waren zwemvijvers het enige echte chloorvrije alternatief. Hier is men echter deels van teruggekomen omdat het water daarbij niet altijd even helder blijft. Wanneer het water groen wordt, dan kan het door een gebrek aan automatisatie al snel drie tot vier weken duren vooraleer het terug zuiver is.”

Beste van twee werelden

“Met ons nieuwe systeem bieden we daarom een mix aan van een traditioneel zwembad en een zwemvijver. Het is een volledig biologisch systeem – zoals een zwemvijver – maar dan mét een volautomatische sturing en een systeem van mechanische filtering, biologische filtering en ontsmetting met UV. De sturing gebeurt op basis van sensoren en zelfs een verbinding met een weerstation. Stel dat er regen voorspeld wordt, dan zal het systeem preventief bepaalde mineralen en stoffen toevoegen om het verlies daarvan bij het overlopen van het zwembad te compenseren.”

Een ecologisch zwembad heeft meer componenten nodig om te filteren, maar je verbruikt veel minder water, stroom, chemicaliën en brandstof.

Snelle terugverdientijd

“Een ecologisch zwembad is initieel duurder in aanleg omdat er meer componenten nodig zijn om te filteren. Op termijn haal je deze meerkost er echter terug uit omdat het veel minder water, stroom, chemicaliën en brandstof verbruikt. Bij grote zwembaden gebeurt dat zelfs al binnen de twee jaar. Door die reden worden ook steeds meer bestaande zwembaden ecologisch gemaakt. Daarbij doen we eerst een studie, waarna we de werkpunten één per één aanpakken. Vooral voor publieke zwembaden is de vraag wat dat betreft groot.”

Dienst na verkoop is cruciaal

“Door de lage leningen en de hete zomers zit de aanleg van zwembaden in de lift. Hierdoor schieten de aanleggers als paddenstoelen uit de grond. Helaas zijn veel van die nieuwe spelers niet op de hoogte van wat er achteraf van hen wordt verwacht.”

“Klanten die een beroep doen op zo’n speler riskeren lang te moeten wachten wanneer ze een probleem hebben. Wij maken wat dat betreft het verschil met een eigen dienst naverkoop. Deze mensen zijn niet belast met de aanleg van zwembaden, waardoor ze onmiddellijk inzetbaar zijn wanneer een klant een probleem heeft dat dringend moet worden opgelost. Ook voor hotels en publieke zwembaden is dat een belangrijke meerwaarde.”

Next article