De ideale zomer voor Matthias De Caluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen? Een open en gelukkige horeca, een heerlijk potje mosselen-friet aan de Belgische kust en nadien een ijsje op de dijk. En vooral graag even geen telefoontjes meer voor interviews over nieuwe coronamaatregelen, maar wel vooral over positief horecanieuws.
Tekst: Diederik Vandendriessche
Vlaanderen leerde Matthias De Caluwe in volle pandemie kennen als de onverzettelijke pleitbezorger van de belangen van de horeca. En die stugge houding was nodig, want de horecasector was een van de zwaarst getroffen sectoren. “Mijn eigen familie heeft zelf ook drie brasserieën. Ik heb van dichtbij gezien hoe zwaar de crisis woog. In Vlaanderen gaat het om 36.000 horecazaken, in heel België om 62.000. Dan vond ik het mijn verdomde plicht om steeds op de barricaden te gaan staan. Maar dat was maar 1% van het werk, 99% gebeurde achter de schermen.”
Is er licht aan het einde van de tunnel?
“Sinds 9 juni ziet de wereld er alweer iets beter uit. Na de terrassen op 8 mei zijn nu ook de binnenruimtes weer open. Mensen willen nu gewoon terug aan de slag. Dat voel je bij iedereen. Als je nu ergens een pintje gaat drinken, zie je het plezier bij de horeca-uitbaters én hun personeel om opnieuw gasten te mogen ontvangen en die te laten genieten.”
“Dit wordt de zomer van de herwonnen vrijheid. Een horeca die open is, doet de handelscentra weer opfleuren. Dat geeft een samenleving kleur: terwijl we in coronatijden enkel online onze mening konden ventileren, deden we dat vroeger aan de toog en nadien dronken we samen een glas. De weg naar het herstel is ingezet, ook al zijn we er operationeel nog lang niet. Voor onze hotels, feestzalen, catering en discotheken zal het herstel bovendien langer duren omdat zij nog niet volledig aan de slag kunnen gaan.
Mijn eigen familie heeft zelf ook drie brasserieën. Ik heb van dichtbij gezien hoe zwaar de crisis woog.
Hebben de steunmaatregelen veel horecazaken gered?
“Absoluut. Het beschermingsmechanisme, overbruggingsrecht en de andere maatregelen waren voor veel ondernemers cruciaal. Evenals de btw-verlagingen die nu voor extra marge zorgen. Maar de beste steunmaatregel is hopelijk snel weer vrij ondernemen. De onderhandelingen lopen niet altijd makkelijk, maar we zijn er wel in geslaagd om akkoorden te maken. Voor de coronacrisis uitbrak, hadden wij al heel erg in de diepte gewerkt, onder meer met een macro-economische analyse van en oplossingen voor de sector. Wij waren voorbereid. Toen de crisis er kwam, konden we heel snel schakelen.”
“En ook nu weer hebben we met ons reboostpakket heel goed kunnen aangeven wat we nodig hebben. We hebben ook berekend wat de kost voor de samenleving aan verloren inkomsten en tewerkstelling zou zijn als je de maatregelen niet zou nemen. Dat creëert een heel ander debat en zo realiseer je een sterk steunpakket.”
“Het was echt fijn dat we door overleg samen met de regering het verschil hebben kunnen maken. We hebben ondertussen al met heel wat ministers aan de onderhandelingstafel gezeten en ik mag toch wel zeggen dat ik ook de goede kant van de politiek heb leren kennen. Ook voor hen was snel schakelen soms niet evident in dit complex land. Maar er is dus nog werk aan de winkel!”