Home » Summer Vibes » De zomer van Hasselt: kleurrijke gastvrijheid
Toerisme

De zomer van Hasselt: kleurrijke gastvrijheid

De Hasselaar gaat prat op zijn gastvrijheid. Ook deze zomer ontvangt Hasselt bezoekers die willen genieten van mode, lekker eten, evenementen, shopping… met open armen. Het aanbod is kleurrijk en groot. Een gesprek met Rik Dehollogne, schepen van Economie en Toerisme.

Tekst: Sijmen Goossens – Foto’s: Privé

Rik Dehollogne

Schepen van Economie en Toerisme – Hasselt

“Wat Hasselt extra aantrekkelijk maakt, is de typische morfologie: de stadskern heeft een diameter van slechts 800 meter, waardoor alles makkelijk te voet bereikbaar is. Het is een gezellig, besloten geheel waarbinnen een enorm divers en kleurrijk pallet aan detailhandels, modelketens, kleine boetieks, horeca, culturele verrijking, enz. zich uitrolt. Het is logischerwijze dan ook in dat centrum dat de meeste activiteiten plaatsvinden.”

Trekpleisters: word even Hasselaar

“Hasselt bulkt van de interessante en aanlokkelijke trekpleisters. Denk maar aan de Japanse tuin; – momenteel erg in trek door de populariteitshype van de Japanse cultuur -, de abdijsite van Herkenrode – een erfgoed topstuk -, of de ideale ligging als centraal gelegen punt in het fietsroutenetwerk.”

“Er is ook het ’48-uren pad’, een concept waarbij bezoekers binnen 48 uur helemaal kunnen opgaan in de Hasseltse cultuur. Het gaat erom je tijdens die 48 uur lang te gedragen als een Hasselaar, terwijl je het modemuseum, het oer-Hasseltse jenevermuseum, de horecascene en allerlei speciaalzaken bezoekt. Alle informatie hierover is verkrijgbaar bij de toeristische dienst. Mensen krijgen bijvoorbeeld kortingen bij bepaalde winkels of horecazaken. Dit alles is natuurlijk maar een tipje van de sluier.”

Evenementen: een imposant én laagdrempelig aanbod

“Zoals iedere zomer organiseren en faciliteren we ook dit jaar weer een bonte waaier aan evenementen. Van 27 tot en met 30 juni is er de braderij, waar winkels hun producten buiten etaleren en kortingen geven. Deze geldt als het zinderende startschot voor de soldenperiode. 7 juli is er shopping zondag, ook altijd een uiterst gezellige bedoening. Op 24 augustus toveren we de kleine ring, ook wel de groene ring rond Hasselt genoemd, om tot Boulev’art. Op de hele ring tonen dan diverse kunstenaars hun creaties, is er animatie… kortom: een uiterst prikkelend evenement.”

We willen dit jaar op elk moment bewoners en bezoekers bekoren. We zetten minder in op extreme piekmomenten en stimuleren een eerder permanente activiteit of gezellige bedrijvigheid.

“Dit jaar trekken we ook een uitloper van het Pukkelpopfestival naar het stadscentrum. Tot nu toe was de binding met het festival, dat plaatsvindt in deelgemeente Kiewit, niet altijd even duidelijk. Daar willen we verandering in brengen. Rond de periode van het festival organiseren we allerlei activiteiten en wordt de stad gehuld in de kleuren van het festival. Tijdens het festivalweekend zijn er in de voormiddag ook optredens in het stadscentrum (dus niet tijdens het festival zelf). Hiermee willen we zowel festivalgangers uitnodigen om de stad te ontdekken als de Hasselaar laten kennismaken met het Pukkelpopevent.”

“In september organiseren we ook een autoloze zondag: een dag waarop de kleine ring maximaal verkeersvrij wordt gemaakt en wordt omgedoopt tot culinaire ring. Het rijke en diverse horeca-aanbod uit de stad laat er het brede publiek kennismaken met hun culinaire verwennerijen. Mensen kunnen er rustig rondkuieren en kennismaken met al deze smaken. Alweer: het is slechts een bloemlezing uit het grote aanbod.”

De zomer van Hasselt

“Wat we dit jaar vooral willen bereiken, is een zomer in de stad die op elk moment bewoners en bezoekers kan bekoren. We zetten minder in op extreme piekmomenten en stimuleren een eerder permanente activiteit of gezellige bedrijvigheid. Verschillende horecazaken zullen muziekoptredens organiseren op hun terrassen, er werden audities gehouden waarbij we straatmuzikanten wierven om hun ding te doen in de stad en zo het straatbeeld nog verder op te fleuren, noem maar op. Dit zal resulteren in een stadskern die op elk moment baadt in een aangename ambiance.”

“Kledingfanaten kunnen hun hartje ophalen in de boetieks en winkels – Hasselt heeft een belangrijke modescene. Culinaire meerwaardezoekers komen aan hun trekken in het enorm rijke aanbod aan horecazaken vanuit de hele wereld. Ons horeca-aanbod kan absoluut wedijveren met dat van de grootste steden in dit land.”

De wereld op een zakdoek

“Hasselt is van oudsher een handelsstad. Die identiteit is nog steeds erg voelbaar. De Hasselaar staat gastvrij en open in de wereld. Dat moet ook als je je rol als commercieel baken wilt blijven vervullen. We zijn niet alleen gastvrij, we delen ook echt graag de beleving van wat Hasselaar zijn is. Het meest zichtbare bewijs van deze openheid is natuurlijk de verrassend brede waaier aan handels- en horecazaken die je hier vindt op zo’n overzichtelijke, relatief kleine oppervlakte. Dat blijft wellicht de grootste troef van Hasselt: hier vind je de wereld op een zakdoek en daarop zijn we erg trots.”

Next article