Skip to main content
Home » Summer Vibes » De bierzomer van 2024
Summer Vibes

De bierzomer van 2024

U kan deze zomer en nazomer de Belgische bierscene na de moeilijke voorbije jaren een stevig duwtje in de rug geven, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de vele bierige activiteiten die door de lokale bij Zythos vzw aangesloten bierclubs georganiseerd worden.

1. Nieuwe, lokale bieren

U kan op ontdekkingstocht gaan naar nieuwe bieren op lokale of grotere bierfestivals, u kan uw biersmakenkennis verrijken op bierproeverijen, wist-je-datjes opsteken op bierkwissen, enz… U kan komen luisteren naar de brouwer zelf die komt vertellen over zijn passie en zijn bieren. Ontdek hier de agenda van onze verenigingen.

2. Verschillende brouwerijen

Vele brouwerijen bieden zelf bezoekersparkoersen met of zonder gids aan waar u kan kennismaken met de brouwerijgeschiedenis en haar evolutie tot wat ze vandaag is. Hoe ze haar bieren brouwt wordt uitvoerig uit de doeken gedaan en u kan ze consumeren in het proeflokaal of de al dan niet rooftop bar. Kijk hier voor de complete, maandelijks geactualiseerde lijst van brouwerijen.

3. Bierfietsroutes en bierwandelingen

Bent u van het sportieve type? Toerisme Vlaanderen promoot bierfietsroutes en bierwandelingen doorheen het land. Google LambiekLand.be en ontdek alles over de geuze- en lambiekstreek. Wil u werkelijk een complete all-in ervaring bezoek dan Belgian Beer World in het beursgebouw te Brussel. Of vergeet zeker niet na een fietstochtje met vrienden de horeca te steunen in uw dorp of stad – ook zij zijn belangrijk!  

4. Recepten met bier

Misschien bent u een meer huiselijk type, houdt u van kokerellen en/of bourgondisch tafelen? Ook dan kunt u bier inpassen in uw met een biertje bij de hand heerlijk ontspannende zomer 2024: zet u voor uw pc en surf naar ‘Dagelijkse Kost’, vul als zoekterm ‘bier’ in. Jeroen Meus tovert u stante pede enkele tientallen gerechten op uw scherm waarin bier een (glans)rol vervult. Blond bier, bruin bier, kriekbier, Vlaams roodbruin, oud bruin, oude geuze, witbier, tafelbier, pils,… Uw favoriete bier is er ongetwijfeld bij, of het nu gaat om een voor-, hoofd- of nagerecht.

Doe misschien zelf ook eens een test ‘kaas en bier’. Haal, samen met uw favoriete bier drie verschillende kazen in huis. Zo kunt u letterlijk proefondervindelijk leren welke kaas/kazen het beste matchen met het bier. Haal daarna een ander biertype bij de biersteker en drie andere kazen, waarmee u dezelfde test doet. U zal zien, in een mum van tijd bent u terdege gewapend om een ‘Kaas & Bier Avond’ in mekaar te steken!

U kan natuurlijk ook lid worden van Zythos vzw, of een abonnement nemen op ons driemaandelijks biermagazine De Zytholoog, en zo in uw tuin met een goed glas in de hand uw bierkennis al lezend op peil te houden. Alle info via [email protected].

Next article